Nederland - 24 september 2021 - Beursbrink

Alle crypto-gerelateerde activiteiten zijn illegaal in China

door STIJN

De Chinese autoriteiten doen er nog een schepje bovenop. Alle handelingen die te maken hebben met cryptomunten zijn vanaf nu illegaal. Ook overzeese cryptoplatformen die hun diensten aanbieden in China zijn illegaal en zullen verboden worden. Chinese werknemers bij buitenlandse cryptoplatformen zullen onderzocht en gescreend worden.

De Chinese centrale bank heeft een versnelling hoger geschakeld inzake de ‘crackdown’ op cryptomunten. Op de website van de People’s Bank of China staat dat alle handelingen die te maken hebben met cryptomunten illegaal zijn. Concreet wil dit zeggen dat financiële instellingen, bedrijven en betalingsverwerkers niet meer mogen handelen in digitale munten.

Overseas virtual currency exchanges that use the internet to offer services to domestic residents is also considered illegal financial activity. Financial institutions and non-bank payment institutions cannot offer services to activities and operations related to virtual currencies.

Bitcoin daalde meer dan 3 procent terwijl ether 7 procent daalde na bekendmaking van het nieuws. Aandelen van bedrijven die zijn blootgesteld aan de cryptomarkt, zoals bijvoorbeeld Coinbase, Microstrategy en Riot Blockchain daalden respectievelijk met 4, 5 en 6 procent.

Klimaat

Dit is uiteraard niet de eerste keer dat China hard optreedt tegen digitale munten. Begin dit jaar werd er ook al hard opgetreden tegen het ‘minen’ van cryptomunten. Verschillende miners moesten hun activiteiten staken waardoor de ‘processing power’ van bitcoin sterk daalde. Veel Chinese miners gingen met hun materiaal elders terug online, zoals bijvoorbeeld in de Verenigde Staten.

De crackdown heeft voor een groot deel te maken met hun ambitie om tegen 2060 CO2-neutraal te zijn. Het minen van cryptomunten kost ontzettend veel energie, door alles omtrent crypto te verbieden, hoopt de Chinese overheid hun klimaatdoelstelling sneller te halen.

Ondertussen werkt de PBOC ook aan een eigen digitale munt. China wordt gezien als een leidende concurrent in de race naar een ‘door een centrale bank’ uitgegeven digitale munt. China heeft eerder al experimenten uitgevoerd met een digitale yuan in de vorm van loterijen en dergelijke.

Bronnen: Ryan Browne – CNBC

Foto: Marco Verch ProfessionalFlickrCC BY 4.0

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.