Cole South is een bekend pokerspeler maar ook een fervente crypto-aanhanger. In 2013 kocht hij voor het eerst bitcoin. In de loop der jaren breidde hij zijn positie uit en zou hij naar verluidt een groot aantal bitcoins in zijn bezit hebben. Afgelopen week verkocht hij echter zijn laatste stukje bitcoin en ruilde dit in voor ether. Hij had hier verschillende redenen voor die we in dit artikel bespreken.
South verkiest om activa te bezitten die werkelijke vraag hebben van eindgebruikers of cashflow bieden in plaats van activa die strikt afhankelijk zijn van vraag en aanbod op de markt.
Ethereum heeft enorm veel usecases die gaan van NFT’s tot Decentralized Finance. De marktwaarde van Ethereum is slechts de helft van die van bitcoin, maar het netwerk doet meer dan 10 keer zoveel aan dagelijkse fees van het Bitcoinnetwerk. Deze fees zijn een maatstaaf voor vraag naar een blockchain.
Wanneer Ethereum overgaat naar Proof of Stake zal iedereen een casfhlow kunnen verdienen op ether. Dit rendement zou naar schatting 5% tot 10% per jaar kunnen bedragen. Hierdoor wordt ether nog aantrekkelijker als productieve activa.
Dit in tegenstelling tot bitcoin. Vanuit een technisch perspectief is er maar zeer weinig vraag om bitcoin werkelijk te gebruiken. Bitcoin wordt vooral gebruikt als digitaal goud/ store of value.
De beloning voor miners die het Bitcoinnetwerk beveiligen, wordt elke 4 jaar gehalveerd. In 2140 zullen er helemaal geen beloningen meer zijn. In de Bitcoin whitepaper was het idee dat het netwerk tegen die tijd hopelijk zo populair zou zijn dat de transactiekosten de lagere beloningen zouden compenseren.
Volgens South is het vrij duidelijk dat dit niet realistisch is. Bitcoin blinkt uit als store of value, maar het is geen munt die vaak gebruikt wordt om transacties te doen.
Bitcoin heeft weliswaar nog tijd om dit probleem op te lossen. Het feit dat het vaststaat dat er maar 21 miljoen bitcoins zullen zijn, wordt wel een steeds groter probleem. Zonder een bescheiden inflatie of een omslag in de houding ten opzichte van transacties, is het volgens South moeilijk te geloven dat Bitcoin zijn veiligheid en decentralisatie kan behouden. Omdat het dan de miners niet meer kan betalen.
Het minen van bitcoins ligt ook onder vuur door de hoge impact dat dit proces heeft op het milieu. Dit proces gaat weliswaar steeds meer over op schone energie, maar South denkt dat dit niet veel zal doen om de bezorgdheid over het milieu weg te nemen.
Ethereum daarentegen heeft een heel duidelijk antwoord op dit probleem. Het netwerk stapt over van Proof of Work naar Proof of Stake. Hierdoor zal het energieverbruik van het netwerk met meer dan 99% verminderen.
Aanhangers van Bitcoin zijn over het algemeen afkerig ten opzichte van nieuwe tokens en alles wat rijkdom genereert. In de Ethereum-gemeenschap is rijk worden van nieuwe munten echter een hele prestatie die met gejuich wordt onthaald.
Dit zorgt volgens South voor een sfeer van communisme (Bitcoin) versus kapitalisme (Ethereum). Zoals de geschiedenis ons leert komen innovatie, vooruitgang en economische beloningen terecht bij de kapitalisten.
Bitcoiners zijn ongelofelijk weerspannig geweest tegen verandering, terwijl de rest van de crypto-industrie in een sneltreinvaart beweegt. Bitcoin kan deze achterstand volgens South wel nog inhalen als het moderne smart contracts zou toevoegen en een plan zou hebben voor inflatie op lange termijn om het netwerk te beveiligen.
De gemeenschap zal dit volgens South (op dit moment) echter nooit toelaten. De Bitcoin-gemeenschap is op dit moment zo tribaal dat elk innovatief idee op een collectieve weerstand botst. Dit zorgde ervoor dat de slimste mensen in de cryptogemeenschap hun rug naar Bitcoin hebben toegekeerd. Deze mensen willen aan baanbrekende problemen werken en niet al hun tijd besteden aan geruzie over dit soort zaken.
Het verhaal rond bitcoin is altijd geweest dat het een bescherming tegen inflatie of een bearmarket zou zijn. Op dit moment is dat scenario echter niet van toepassing.
Het voorbije jaar hebben bitcoin en ether de Nasdaq op de voet gevolgd. In goede en slechte tijden beschouwt de markt ze als risicovolle activa en zitten ze in hetzelfde mandje als technologieaandelen.
South wilt om deze reden dan ook een cryptomunt bezitten die meer lijkt op een technologiebedrijf met innovatie en waarnaar vraag is van eindgebruikers. Ether dus en niet bitcoin.
Bron: Cole South
Dit artikel is geen beleggingsadvies. Het is geen gepersonaliseerde aanbeveling. Het bevat algemene informatie, op basis waarvan u (op eigen verantwoordelijkheid en voor eigen rekening en risico) beslissingen kunt nemen. BeursBrink raadt u aan om zelf advies in te winnen bij derden.
Tenzij anders vermeld, zullen wij dit artikel niet actualiseren. Het kan dus goed zijn dat de inhoud van dit artikel bij latere lezing is achterhaald door de actualiteiten en de ontwikkelingen. Het kan ook zijn dat met een bepaald aspect in het artikel geen rekening is gehouden. Hoewel BeursBrink zorgvuldigheid betracht, kan het ook voorkomen dat er onvolkomenheden in het artikel staan.
U bent zelf verantwoordelijk voor uw beleggingsbeslissing(en).
Aan het rapport en de inhoud ervan kunnen ook geen rechten worden ontleend. Het artikel is gebaseerd op aannames en vormt geen enkele garantie voor een bepaalde ontwikkeling of resultaat. BeursBrink is nooit aansprakelijk voor gebruik van dit artikel of de daarin opgenomen informatie.
Beleggen brengt grote risico’s en kosten met zich mee. U kunt uw inleg of een deel ervan verliezen. De waarde van uw belegging kan fluctueren. In zijn algemeenheid wijst BeursBrink erop dat het niet verstandig is om te beleggen met geld wat u nodig heeft om te kunnen voorzien in uw dagelijkse voorzieningen. In het verleden behaalde resultaten bieden voorts geen garantie voor de toekomst.
BeursBrink is niet verantwoordelijk voor de inhoud en/of juistheid van teksten, afbeeldingen of hyperlinks die door derden worden geplaatst in het artikel. Evenmin is BeursBrink verantwoordelijk voor informatie en/of berichten die door gebruikers van het artikel via internet verzonden worden.
Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland
Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.