Dividend - 29 maart 2019 - Aandelen
door MICHIEL RIETVELD

Aandelen kopen doe je zo

Aandelen kopen moeilijk? Dat valt reuze mee. Eigenlijk is het zelfs heel erg makkelijk, als je maar waar je moet beginnen. En juist daar gaat het bij veel beginnende beleggers mis. Met een oerwoud aan verschillende brokers en banken, is het best lastig om een snelle start te maken. Daarom leggen we je in dit artikel direct uit hoe je aandelen kan kopen.

Aandelen kopen – begin met een broker

Als je aandelen wilt kopen, dan kan je dat grofweg doen op twee manieren. De eerste manier is door aandelen te kopen via je reguliere bank. Of het nu gaat om de ING, ABN of Van Lanschot: de meeste banken bieden de mogelijkheid aan om aandelen voor je te kopen.

Aandelen kopen broker

Met een broker kan je vaak op mobiel, computer en tablet handelen.

Hier gaat onze voorkeur niet naar uit, omdat veel banken heel beperkt zijn in het aanbieden van aandelen. Het kan dus best voorkomen dat je veel Amerikaanse bedrijven niet via een beleggersrekening bij de ING kan kopen. Zeker als je werkt met gespecialiseerde producten (zoals futures, opties of turbo’s) wordt het al lastiger om met een beleggersrekening van een ‘normale’ bank te werken.

De tweede manier is door te kijken naar een brokerage account (broker). Een broker is eigenlijk niets meer dan een gespecialiseerde beleggersrekening. Je kan deze rekening dan ook niet gebruiken om je dagelijkse boodschappen te betalen en stort er alleen geld op om aandelen te kopen.

In Nederland zijn verschillende brokers waarbij je een account kan openen. Onze voorkeur gaat uit naar EasyBroker. Voor meer informatie over deze broker, kan je via deze link een artikel vinden waar we uitleg geven over de broker.

Het aanmaken van een brokeraccount kost in veel gevallen ongeveer een halfuurtje aan wat invulwerk. Denk hierbij aan ID-verificatie, wat vragen over beleggerservaring en dergelijke. Daarna is een broker account in principe heel snel aangemaakt en kan je beginnen met aandelen kopen.

Welke aandelen kopen?

Als je een brokeraccount hebt aangemaakt, is het tijd om geld te storten op de rekening. Zodra het geld bij de broker binnen is, kan je aan de slag met het kopen van aandelen. En het is goed om daar even bij stil te staan.

De broker voert de gewenste transactie die je invoert, uit voor jou. In het engels wordt dit ook wel een execution genoemd. Daarom zie je ook bij veel Nederlandse brokers vaak tarieven voor ‘execution only’. Dat betekent dat de broker alleen jouw transacties uitvoert en geen advies geeft welke aandelen je moet kopen.

Het is dus noodzakelijk dat je zelf een idee hebt van de aandelen die je kan kopen. Onze ebooks kunnen daarbij helpen.

Maar ook de modelportefeuilles van BeursBrink geven meer dan voldoende inspiratie voor verschillende mooie bedrijven. Heb je bijvoorbeeld een voorkeur voor dividend aandelen? Met het Dividend Rapport hebben we een modelportefeuille waarmee we je precies laten zien welke dividend aandelen wij kopen. 

De meeste brokers bieden een online tool aan om de aandelen te kopen. Maar er zijn ook brokers die telefonisch een order kunnen doorvoeren. Daar rekenen ze vaak een extra transactiekost voor en het kost natuurlijk veel meer tijd om even te bellen en uit te leggen welke aandelen je wenst te kopen.

Daarom verlopen de meeste orders eigenlijk altijd via een orderplatform (account) van de broker. Dit gebeurt online en wordt ook wel online trading genoemd. Online trading is vaak veel goedkoper dan trading via een bank of een telefonische order. Bijna al onze lezers handelen daarom uitsluitend via online trading.

Verschillende aandelentransacties

Er zijn verschillende manieren waarop je een order naar de beurs kan sturen. Omdat we hier best vaak wat vragen over krijgen, hebben we even de meest voorkomende manieren op een rijtje gezet:

  • Market order: een market order is een opdracht om de aandelen te kopen tegen de geldende marktprijs van dat moment. Dit is een transactiemanier die bij veel aandelen met hoog handelsvolume (Apple, Amazon, Shell) prima kan worden gebruikt. Bij kleinere bedrijven zoals smallcaps en microcaps, is dit een veel minder gebruikte manier omdat het handelsvolume hier beperkter is en een market order daardoor kan resulteren in een slechte uitvoering.
  • Limit order: bij een limit order geef je een specifieke prijs mee. Ter illustratie: als je aandelen in Dell wilt kopen tegen $60 per aandeel, maar de huidige marktprijs is $70 per aandeel, dan zal de broker wachten totdat de $60 wordt geraakt voordat de transactie wordt uitgevoerd.

Beginnen met aandelen kopen: dividend is een goed startpunt!

Vaak krijgen wij de vraag, hoe wij zouden beginnen als we nieuw waren met aandelen. Het antwoord is dan altijd dat we zouden kijken naar dividendaandelen. Dit zijn aandelen die op vaste basis dividend uitkeren.

De reden dat we gaan voor dividendaandelen, heeft veel te maken met bepaalde eigenschappen van sterke dividendaandelen. Een bedrijf kan in de meeste gevallen alleen maar dividend uitkeren als er genoeg inkomsten binnen komen. Met andere woorden: het bedrijf maakt winst en laat beleggers delen in die winst.

Maar de belangrijkste reden om te beginnen met dividend: het geeft op termijn een fantastisch rendement, wanneer je het dividend herinvesteert.

Om even een voorbeeld te geven, kijken we naar een investering van 10.000 dollar, zie zo’n 10% op jaarbasis oplevert aan rente.

aandelen kopen

Daarom geven wij eigenlijk altijd aan om te starten met dividendaandelen. Het is in veel gevallen een simpele manier om te starten, terwijl je op termijn heel veel geld kan verdienen met ‘simpele’ dividendbetalers.

Dividend aandelen kopen

Het kopen van dividendaandelen is hetzelfde als het kopen van andere aandelen. Ook voor het kopen van dividendaandelen heb je een brokeraccount nodig en is research vereist om te weten welke aandelen je gaat kopen (het Dividend Rapport kan daarbij helpen).

Voor veel beleggers is het kopen van dividendaandelen een van de beste manieren om te beginnen met beleggen. Bij veel brokers kan je een ‘scanner’ gebruiken. Die scanner kijkt dan naar aandelen die dividend uitbetalen en laat dit zien. Zie het als een grote filter, in een bak met aandelen: je pakt alleen de dividendaandelen er uit. EasyBroker biedt zo’n filter aan.

Aandelen kopen tips

Weet je nog niet precies welke aandelen je nodig hebt? Laat je dan inspireren door de modelportefeuilles van BeursBrink.

Op dit moment bieden we verschillende portefeuilles aan:

Bij deze portefeuilles krijg je iedere week een update via de mail en iedere maand een maandrapport. Hier bespreken we dan nieuwe aandelen voor de portefeuille, of kijken we naar bestaande posities. Zo wordt het opbouwen van een eigen portefeuille heel makkelijk.

In deze producten geven wij aan welke aandelen we kopen voor de portefeuilles. Het is dus pure research, waarmee je zelf aan de slag kan.

Lees hier meer over beleggen voor beginners.

Gerelateerd
E-mail icon

Aandelen nieuws Dividend

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Dividend

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.