Dividend - 11 maart 2023 - Aandelen
door MARNIX VRIEZE

Aandelen kopen doe je zo [update 2023]

Aandelen kopen moeilijk? Dat valt reuze mee. Eigenlijk is het zelfs heel erg makkelijk, als je maar waar je moet beginnen. En juist daar gaat het bij veel beginnende beleggers mis. Met een oerwoud aan verschillende brokers en banken, is het best lastig om een snelle start te maken. Daarom leggen we je in dit artikel uit hoe je aandelen kan kopen. Maar ook waar je op moet letten als je aandelen koopt.

Grootste fout beginnende beleggers: geen aandelen kopen

Het is een ongelooflijk makkelijke fout om te maken wanneer men gaat beleggen: geen aandelen kopen. Beginnende beleggers denken vaak dat het te riskant of te ingewikkeld is om in aandelen te investeren, en deze overweging zal hen ervan weerhouden hun portefeuille met aandelen uit te breiden.

Toch kan er niets verder van de waarheid af staan – als je wat onderzoek doet en bereid bent risico’s te nemen, dan kun je veel winst halen met het kopen van aandelen.

Aandelen kopen – bij een bank of broker?

Als je aandelen wilt kopen, dan kan je dat grofweg doen op twee manieren. De eerste manier is door aandelen te kopen via je reguliere bank. Of het nu gaat om de Rabobank, ING, ABN of Van Lanschot: de meeste banken bieden de mogelijkheid aan om aandelen voor je te kopen.

Aandelen kopen broker

Met een broker kan je vaak op mobiel, computer en tablet handelen.

Hier gaat onze voorkeur niet naar uit, omdat veel banken heel beperkt zijn in het aanbieden van aandelen. Het kan dus best voorkomen dat je veel Amerikaanse bedrijven niet via een beleggersrekening bij de ING kan kopen. Zeker als je werkt met gespecialiseerde producten (zoals futures, opties of turbo’s) wordt het al lastiger om met een beleggersrekening van een ‘normale’ bank te werken.

Brokerage account – broker

De tweede manier is door te kijken naar een brokerage account (broker). Een broker is eigenlijk niets meer dan een gespecialiseerde beleggersrekening. Je kan deze rekening dan ook niet gebruiken om je dagelijkse boodschappen te betalen en stort er alleen geld op om aandelen te kopen.

In Nederland zijn verschillende brokers waarbij je een account kan openen. Deze onderscheiden zich meestal op twee belangrijke punten voor het kopen van aandelen:

  1. Lage tarieven: Sommige platforms maken het mogelijk om te handelen tegen minimale of geen transactietarieven.
  2. Toegang tot internationale markten: Sommige brokers stellen beleggers ook in staat om buitengebiedse aandelen zoals ADRs (American Depositary Receipts) of ETF’s (Exchange Traded Funds) te kopen.

Welke online brokers zijn goede opties?

Er bestaan verschillende goede online brokers om aandelen te kopen. Wij zouden als belegger ook nooit met een broker ’trouwen’, maar gebruik maken van de verschillende opties. Je hebt bijvoorbeeld DeGiro, Lynx, Saxo bank en Easybroker.

Alle stappen om aandelen te kopen:

Het aanmaken van een brokeraccount kost in veel gevallen ongeveer een halfuurtje aan wat invulwerk. Denk hierbij aan ID-verificatie, wat vragen over beleggerservaring en dergelijke. Daarna is een broker account in principe heel snel aangemaakt en kan je beginnen met aandelen kopen.

Hieronder alle stappen:

  • Stap 1: Kies één of meerdere brokers.
  • Stap 2: Open een account bij deze.
  • Stap 3: Doe onderzoek naar aandelen.
  • Stap 4: Koop aandelen via een order.
  • Stap 5: Beheer je aandelenportefeuille.

Verschillende ordertypes

Er zijn verschillende manieren waarop je een order naar de beurs kan sturen. Omdat we hier best vaak wat vragen over krijgen, hebben we even de meest voorkomende manieren op een rijtje gezet:

  • Market order: een market order is een opdracht om de aandelen te kopen tegen de geldende marktprijs van dat moment. Dit is een transactiemanier die bij veel aandelen met hoog handelsvolume (Apple, Amazon, Shell) prima kan worden gebruikt. Bij kleinere bedrijven zoals smallcaps en microcaps, is dit een veel minder gebruikte manier omdat het handelsvolume hier beperkter is en een market order daardoor kan resulteren in een slechte uitvoering.
  • Limit order: bij een limit order geef je een specifieke prijs mee. Ter illustratie: als je aandelen in Dell wilt kopen tegen $60 per aandeel, maar de huidige marktprijs is $70 per aandeel, dan zal de broker wachten totdat de $60 wordt geraakt voordat de transactie wordt uitgevoerd.
  • Stop order: Verkoop aan stoploss niveau. Zelf ingestelde prijs waaraan automatisch wordt verkocht als niveau bereikt wordt.

Welke aandelen kopen?

Als je een brokeraccount hebt aangemaakt, is het tijd om geld te storten op de rekening. Zodra het geld bij de broker binnen is, kan je aan de slag met het kopen van aandelen. En het is goed om daar even bij stil te staan.

Je moet namelijk zelf bepalen welke aandelen je koopt. Een broker mag dat niet voor je doen. Het is dus noodzakelijk dat je zelf een idee hebt van de aandelen die je kan kopen. Onze ebooks kunnen daarbij helpen.

Maar ook de modelportefeuilles van BeursBrink geven meer dan voldoende inspiratie voor verschillende mooie bedrijven. Heb je bijvoorbeeld een voorkeur voor dividend aandelen? Met het Dividend Rapport hebben we een modelportefeuille waarmee we je precies laten zien welke dividend aandelen wij kopen. 

Verschillende types aandelen

Naast onze research, kan je je ook in de wijde oceaan van alle aandelen op de beurs wanen. Er zijn werkelijk tienduizenden aandelen die je kan kopen. Hieronder volgt een lijst met de meest voorkomende types aandelen om te kopen:

  1. Groei-aandelen: Dit zijn aandelen van bedrijven die naar verwachting sneller zullen groeien dan de gemiddelde marktgroei. Deze aandelen hebben doorgaans geen of weinig dividend en zijn vaak volatieler.
  2. Waarde-aandelen: Dit zijn aandelen van bedrijven die momenteel ondergewaardeerd worden door de markt, vaak vanwege kortetermijnproblemen. Deze aandelen hebben vaak een lagere koerwinstverhouding en kunnen minder volatiel zijn.
  3. Dividend-aandelen: Dit zijn aandelen van bedrijven die regelmatig dividend uitkeren aan aandeelhouders. Bovendien laten goede dividend-aandelen het uitgekeerde dividend groeien.
  4. Blue chip aandelen: Dit zijn aandelen van gevestigde bedrijven met een lange staat van dienst en een bewezen track record van stabiliteit en groei. Deze aandelen hebben vaak een hoge marktkapitalisatie en kunnen minder volatiel zijn.
  5. Penny stocks: Dit zijn aandelen van kleine bedrijven met een lage marktkapitalisatie en een lage prijs per aandeel. Deze aandelen zijn vaak zeer volatiel en riskant, maar kunnen een hoog potentieel voor rendement bieden.
  6. Emerging market aandelen: Dit zijn aandelen van bedrijven in opkomende economieën, zoals China, India en Brazilië. Deze aandelen hebben doorgaans hogere groeipotentieel, maar zijn ook volatieler en riskanter.

Hoe bepaal je welke aandelen je koopt?

Aandelen kopen vergt onderzoek. Voor het onderzoeken van aandelen zijn twee manieren: fundamentele analyse en technische analyse. Ook onze analisten maken gebruik van fundamentele en technische analyse.

Aandelen kopen: Fundamentele analyse

De fundamentele analyse is de beste manier om te bepalen welke aandelen u moet kopen. Het proces begint met het analyseren van de financiële gegevens van een bedrijf om te bepalen of het een goede investering is. Dit kan door middel van grondig informatieonderzoek, het volgen van trends in de markten en het lezen van nieuwsberichten over bedrijven waarin u wilt investeren. Door alle bovenstaande stappen te volgen, krijgt u meer controle over welke aandelen u koopt.

Bij fundamentele analyse bepaal je bijvoorbeeld of een aandeel goedkoop is door naar de winst te kijken en deze te vergelijken met de marktwaarde. Dit wordt ook wel de koerswinst genoemd, de de winst per aandeel gedeeld door de koers van een aandeel. Een lage koerswinst betekent een goedkoop aandeel.

Aandelen kopen: Fundamentele analyse

Fundamentele analyse kan gewoon thuis achter je computer

Technische analyse

Een andere methode om te bepalen welke aandelen te kopen, is technische analyse. Hier kijkt een belegger naar de koersgrafiek. Door te kijken naar patronen in de grafieken, zoals steun- en weerstandsniveaus, trends en kruisingen van gemiddelden, kan men proberen de richting van de koers te voorspellen. Dit kan helpen bij het bepalen van een goed moment om in te stappen in het aandeel of juist te verkopen.

Een handige tool voor technische analyse kan Tradingview zijn. Daarnaast benoemen we hier nog enkele andere alternatieven.

Beginnen met aandelen kopen: dividend is een goed startpunt!

Vaak krijgen wij de vraag, hoe wij zouden beginnen als we nieuw waren met aandelen. Het antwoord is dan altijd dat we zouden kijken naar dividendaandelen. Dit zijn aandelen die op vaste basis dividend uitkeren.

De reden dat we gaan voor dividendaandelen, heeft veel te maken met bepaalde eigenschappen van sterke dividendaandelen. Een bedrijf kan in de meeste gevallen alleen maar dividend uitkeren als er genoeg inkomsten binnen komen. Met andere woorden: het bedrijf maakt winst en laat beleggers delen in die winst.

Maar de belangrijkste reden om te beginnen met dividend: het geeft op termijn een fantastisch rendement, wanneer je het dividend herinvesteert.

Om even een voorbeeld te geven, kijken we naar een investering van 10.000 dollar, zie zo’n 10% op jaarbasis oplevert aan rente.

aandelen kopen

Naast het plaatje hierboven, bevestigt ook de praktijk dat dividend aandelen kopen werkt. Mits je ze voor de lange termijn vasthoudt.

Voor veel beleggers is het kopen van dividendaandelen dus een van de beste manieren om te beginnen met beleggen. Bij veel brokers kan je een ‘scanner’ gebruiken. Die scanner kijkt dan naar aandelen die dividend uitbetalen en laat dit zien. Zie het als een grote filter, in een bak met aandelen: je pakt alleen de dividendaandelen er uit. EasyBroker biedt zo’n filter aan.

Wat zijn de risico’s van het kopen van aandelen?

De belangrijkste risico’s van het kopen van aandelen zijn marktrisico, waarderisico, waarderisico, valutarisico, rente- en inflatierisico.

  1. Marktrisico is de kans dat de waarde van een aandeel kan veranderen in reactie op de algemene economische en politieke omstandigheden. Maar ook de kans dat de waarde van een aandeel kan fluctueren in reactie op veranderingen in bedrijfsresultaten.
  2. Valutarisico is het risico dat ontstaat door veranderingen in de wisselkoersen van valuta’s en kan leiden tot verliezen bij internationale transacties of investeringen.
  3. Renterisico is de kans dat de rentestanden zullen stijgen of dalen, wat invloed heeft op de waarde van aandelen.
  4. Inflatierisico is de kans dat de algemene prijzen stijgen, waardoor het rendement van een aandeel daalt.
  5. Je eigen emoties. Hogere koersen kunnen er bijvoorbeeld toe leiden dat beleggers veel te enthousiast worden en daarom extra graag willen kopen, terwijl het aandeel al te hard is gestegen. Aan de andere kant zijn beleggers door emotie juist terughoudend als koersen hard zijn gedaald.

Hoeveel geld heb je nodig om aandelen te kopen?

Aandelen kopen kan met een verschillend vermogen. Het is makkelijk om met een bedrag van 10.000 euro te beginnen, zodat je een gespreide portefeuille kunt opbouwen en risico’s kunt spreiden over verschillende beleggingen.

Naast het investeren van een groot bedrag in één keer is het ook mogelijk om periodiek geld opzij te zetten. Dit wordt ook wel periodiek beleggen genoemd en kan juist helpen om risico te spreiden en te profiteren van de effecten van gemiddelde kosten. Je kan bijvoorbeeld maandelijks een vast bedrag inleggen om zo stapsgewijs je beleggingsportefeuille op te bouwen en beleggingsdoelen te bereiken.

Alternatieven voor aandelen: Beleggingsfondsen, Opties En Futures

Er zijn veel alternatieve opties, zoals beleggingsfondsen, opties en futures, die u kunt gebruiken om uw portefeuille te diversifiëren.

  • Beleggingsfondsen bieden een gemakkelijke manier om te investeren in verschillende bedrijven of sectoren. U koopt aandelen in het fonds en uw geld wordt verdeeld over verschillende bedrijven of sectoren. Een type beleggingsfonds dat populair is, wordt ook wel een Exchange Traded Fund (ETF) genoemd. Deze hebben het gemak van lage beheerderskosten.
  • Opties bieden zijn wat complexere producten om met een hefboom te beleggen. Ze dragen daarom meer risico, maar stellen je in staat om met een relatief klein vermogen veel geld te verdienen. Zowel aan koersdaling met puts als koersstijging met calls. Niet aan te raden voor beginners.
  • Futures zijn een contracvorm die specifieke transacties met betrekking tot activa regelt op een toekomstig moment. Deze overeenkomsten laten beleggers toe om met een hefboom te profiteren van schommelingen in marktprijzen, maar brengen ook extra risico met zich mee. Niet aan te raden voor beginners.

Naast beleggingsfondsen opties en futures, zijn er nog veel meer alternatieve activa. Deze kunnen alleen moeilijk toegankelijk zijn voor kleinere beleggers.

Nadat je aandelen hebt gekocht: wat dan?

Als je één of meerdere aandelen (of ETFs) hebt gekocht, beheer je een beleggingsportefeuille. Een beleggingsportefeuille is een verzameling van financiële activa die je bezit. Bijvoorbeeld 10 verschillende aandelen.

Als je een beleggingsportefeuille wil samenstellen, zijn een aantal factoren van belang:

1. Bepaal je financiële doelstellingen

Je moet weten wat je met je portefeuille wilt bereiken voordat je ermee begint. Dit kan variëren van conservatief tot agressief afhankelijk van uw behoeften en mogelijkheden. Je kan bijvoorbeeld als doelstelling hebben om over een periode van 20 jaar je vermogen te laten groeien van 10.000 naar 100.000 euro.

2. Diversificatie: kies de juiste mix van activa

Hoewel elke portefeuille anders is, wordt algemeen aanbevolen dat mensen hun vermogen verdelen over verschillende activa, zoals aandelen, beleggingsfondsen zoals ETFs, obligaties, grondstoffen zoals goud, vastgoed en wellicht ook crypto.

3. Vermijd frequente transacties

Eén van de grootste fouten bij beleggen is overmatige transacties door daghandelaren die proberen marktsignalen te volgen. Dus focus liever op lange-termijn relatieve stabiliteit dan op snelle winsten.

Wanneer verkoop je aandelen?

Iedere aandeelhouder zal weleens aandelen verkopen. Vrijwel ieder aandeel dat wordt aangekocht wordt ook weleens verkocht. Nu is het wel handig om aandelen lang vast te houden. Ze maken je immers mede eigenaar van een (hopelijk) winstgevend bedrijf.

Er zijn alleen ook verschillende redenen om aandelen te verkopen:

  1. Financiële doelen: De meest voorkomende reden om aandelen te verkopen is om winst te maken en financiële doelen te bereiken, zoals het vrijmaken van geld voor een grote aankoop, het afbetalen van schulden of het opbouwen van een pensioenfonds.
  2. Risicobeheersing: Als een belegger zich zorgen maakt over de risico’s van een bepaalde belegging of als de marktomstandigheden verslechteren, kan dit leiden tot de verkoop van aandelen. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren als er een economische recessie dreigt of als het bedrijf waarin men heeft geïnvesteerd heel hard is gestegen of juist met financiële problemen kampt.
  3. Veranderingen in de persoonlijke omstandigheden: Veranderingen in de persoonlijke omstandigheden van een belegger, zoals een verandering van baan, een verhuizing of een scheiding, kunnen ook leiden tot de verkoop van aandelen. In dergelijke situaties kan het nodig zijn om snel geld vrij te maken of om de beleggingsstrategie aan te passen aan de nieuwe omstandigheden.

Conclusie

Beleggen is een langetermijnbenadering om rijkdom te vergroten. Aandelen kopen is hiervoor enorm belangrijk. Door een portefeuille van zorgvuldig geselecteerde en gediversifieerde investeringen samen te stellen, kunnen beleggers hun risico minimaliseren terwijl ze zich nog steeds positioneren voor groei.

Hoewel er risico’s zijn verbonden aan het beleggen in aandelen, zoals marktvolatiliteit en politieke onzekerheid, kunnen deze worden verminderd door grondig onderzoek en zorgvuldig te plannen.

Uiteindelijk zal beleggen altijd een keer tot verlies leiden op de kortere termijn. Alleen iedereen die zorgvuldig te werk gaat met gedegen onderzoek, genoeg geduld en een goed gespreide portefeuille zal over de lange termijn winst kunnen maken op de beurzen.

— Meer weten over small caps en hoe je er in investeert? Bekijk deze pagina —

 

Foto: iStock


Dit artikel is geen beleggingsadvies. Het is geen gepersonaliseerde aanbeveling. Het bevat algemene informatie, op basis waarvan u (op eigen verantwoordelijkheid en voor eigen rekening en risico) beslissingen kunt nemen. BeursBrink raadt u aan om zelf advies in te winnen bij derden.

Tenzij anders vermeld, zullen wij dit artikel niet actualiseren. Het kan dus goed zijn dat de inhoud van dit artikel bij latere lezing is achterhaald door de actualiteiten en de ontwikkelingen. Het kan ook zijn dat met een bepaald aspect in het artikel geen rekening is gehouden. Hoewel BeursBrink zorgvuldigheid betracht, kan het ook voorkomen dat er onvolkomenheden in het artikel staan.

U bent zelf verantwoordelijk voor uw beleggingsbeslissing(en).

Aan het rapport en de inhoud ervan kunnen ook geen rechten worden ontleend. Het artikel is gebaseerd op aannames en vormt geen enkele garantie voor een bepaalde ontwikkeling of resultaat. BeursBrink is nooit aansprakelijk voor gebruik van dit artikel of de daarin opgenomen informatie.

Beleggen brengt grote risico’s en kosten met zich mee. U kunt uw inleg of een deel ervan verliezen. De waarde van uw belegging kan fluctueren. In zijn algemeenheid wijst BeursBrink erop dat het niet verstandig is om te beleggen met geld wat u nodig heeft om te kunnen voorzien in uw dagelijkse voorzieningen. In het verleden behaalde resultaten bieden voorts geen garantie voor de toekomst.

BeursBrink is niet verantwoordelijk voor de inhoud en/of juistheid van teksten, afbeeldingen of hyperlinks die door derden worden geplaatst in het artikel. Evenmin is BeursBrink verantwoordelijk voor informatie en/of berichten die door gebruikers van het artikel via internet verzonden worden.

Gerelateerd
E-mail icon

Aandelen nieuws Dividend

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Dividend

Abonneer
Laat het weten als er
2 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
1 jaar geleden

çevirmen

1 jaar geleden

I just like the helpful information you provide in your articles

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.