Hoeveel heb je nodig voor €24.000 aan passief inkomen met aandelen?

Stel je even voor: een passief inkomen van 2.000 euro per maand. Volledig met aandelen. Hoe ziet dat er precies uit en hoeveel startkapitaal heb je daar eigenlijk voor nodig?

Het is een vraag die we op instagram geregeld krijgen: ik wil graag een passief inkomen, hoe kan dat met aandelen?

Op zich is het opstarten van een passief inkomen niet heel moeilijk. Maar het is ook niet zo romantisch als veel experts je willen laten geloven.

— Ben je nog niet bekend met het Dividend Smallcaps Rapport van BeursBrink? Bekijk dan even deze pagina, daarin leggen we je alles uit over deze unieke methode om snel een extra inkomen te realiseren —.

Laten we eerst nog even kijken naar wat een passief inkomen precies is, in de context met aandelen. Op het moment dat je een aandelenportefeuille hebt, die geld oplevert – zonder dat je aandelen verkoopt – heb je in principe een passief inkomen. Je doet er namelijk niet veel voor, maar je krijgt toch iedere maand of ieder kwartaal een inkomen.

Dat inkomen komt bij aandelen altijd in twee vormen. De eerste vorm is verreweg de bekendste: dividend. De tweede vorm zijn interestbetalingen en distributies. Hierbij kan je denken aan obligaties of MLP’s die een distributie uitkeren (ook dat is eigenlijk soortgelijk aan dividend, maar met andere fiscale implicaties).

Een passief inkomen in de praktijk

Als je een portefeuille hebt van 100.000 euro, met een dividendrendement van 5%. Dan levert deze portefeuille ieder jaar 5000 euro bruto aan dividend op. Oftewel ongeveer 416 euro per maand. Dat is natuurlijk niet verkeerd, want op dit moment zijn er verschillende solide bedrijven met een dividendrendement dat hoger ligt dan 5%.

Hier bijvoorbeeld een lijstje van aandelen, met een marketcap van meer dan 50 miljard dollar en een dividendrendement dat boven de 5% ligt:

 

In theorie (let op; theorie, dit zou nooit mijn persoonlijke portefeuille zijn) zou je met deze aandelen passief inkomen genereren uit Engeland, Frankrijk, Amerika, China en gemiddeld nog boven de 5% aan dividend zitten.

Als je bijvoorbeeld de 100.000 euro, verdeeld in schijven van 10k over deze 10 posities; dan haal je ieder jaar meer dan 5.000 euro op. Alleen maar door de aandelen aan te houden en verder niets te doen.

Grote investering, weinig verdienen?

Nu zal niemand klagen met een kleine 420 euro bruto per maand. Maar dat is natuurlijk niet voldoende om je baas eens fijntjes uit te leggen dat je nooit meer komt.

In dit voorbeeld, zou je met 2.000 euro netto, toch echt een portefeuille moeten hebben ter waarde van minimaal een 600.000 euro. 5% dividend, levert dan 30.000 euro op. En afhankelijk van waar je belasting betaalt, blijft daar in veel gevallen ergens iets over tussen de 21.000 tot 24.000 euro.

Laten we er voor het gemak van uitgaan, dat dit voor de gemiddelde belegger (jonger dan 40) niet mogelijk is. En dat de gemiddelde belegger (ouder dan 40) niet genoeg heeft aan 2.000 euro netto per maand. Dan is een vroege conclusie toch wel dat passief inkomen met aandelen, allesbehalve interessant is. Maar dat is niet waar…

Het romantische passieve inkomen

Een deftig maandelijks inkomen is niet heel snel gedaan. Je hebt namelijk een grote pot met geld nodig, om te beginnen. Al moet je dit natuurlijk wel in de juiste context plaatsen.

Een belegger met een vast inkomen van 1500 euro in de maand, heeft met een maandelijks passief inkomen van 150 euro, toch een 10% hoger inkomen, dan iemand die alleen maar werkt. Zonder dat de belegger daar veel meer voor hoeft te doen.

Kijk, ik geef dit gewoon aan om realistisch te zijn. Een passief inkomen is leuk, maar in de realiteit zullen verreweg de meeste beleggers in de eerste 10 jaar heel weinig zien van zo’n passief inkomen.

Dat betekent alleen niet dat het onzin is om een portefeuille met passief inkomen op te bouwen.

Want het opbouwen van zo’n portefeuille, is als belegger een van de beste dingen die je kunt doen. En geloof me, als het niet zo bijzonder dom zou staan, zou ik zo ‘Dividend For Life’ op m’n rug laten tatoeëren :-). Om maar even aan te geven, hoe erg ik in de kracht van dividend geloof.

Vermogensopbouw versus passief inkomen

Om nog eens even bovenstaand voorbeeld te nemen. Die portefeuille van 100.000 euro, levert jaarlijks 5.000 bruto op aan dividend. Daar kan je wellicht niet van leven. Maar je kan er wel heel goed ‘gratis’ vermogen mee opbouwen.

Stel je eens voor dat je ieder jaar – zonder dat je daar ook maar iets voor doet – 3.500 euro (ik reken voor het gemak met een gemiddelde dividendbelasting van 30%) mag investeren in een aandeel. Ieder jaar, bouw je dus letterlijk meer vermogen op.

In dit geval – na belasting – ziet het er zo uit:

Dat betekent dat als je op je 20e begint en na 25 jaar (je bent dan 45) minimaal 665 euro netto per maand verdiend. Aan dividend. Geen idee wat over 25 jaar het basispensioen zal zijn (als er uberhaupt iets is) maar grote kans dat je met dit voorbeeld daar al ruimschoots overheen zit.

Natuurlijk begrijp ik heel goed dat niet iedere belegger begint met een zak met geld ter waarde van 100.000 euro. Maar het is absoluut niet onmogelijk om daar te komen.

De makkelijkste manier naar 100.000 euro?

Om nog even samen te vatten; een passief inkomen met dividend, is goed mogelijk en kan in veel gevallen een heel goed alternatief of aanvulling zijn voor een basispensioen. Zelfs met een beperkt bedrag van 100.000 euro. Maar, je moet dan wel op tijd beginnen met het bouwen van een passieve inkomensportefeuille en beginnen met 100.000 euro.

Vooral die 100.000 euro, is voor sommige beleggers wat teveel van het goede. Waardoor een passieve inkomensportefeuille al heel snel wordt afgedaan als onrealistisch.

Gelukkig is het bouwen van een portefeuille van 100.000 euro, wel realistisch. Wie bijvoorbeeld iedere maand 600 euro kan investeren en daarop de gemiddelde 7% van de markt (over een lange periode, leveren aandelen gemiddeld 7% per jaar op) kan scoren, heeft binnen 10 jaar 104.000 euro.

Nogmaals: iedere maand 600 euro, investeren (en herinvesteren) tegen het marktgemiddelde van 7%. Hou dat tien jaar vol en je hebt meer dan 100.000 euro bij elkaar.

Dat is goed te doen.

En als je iedere maand 1.000 opzij kan zetten, volgens bovenstaand principe, heb je na 6.5 jaar al genoeg voor die 100.000 euro.

P.s. Volg je ons al op instagram? Is gratis, leuk en waardevol. 

Volg michiel op de voet

Direct zien wanneer Michiel een nieuwe kooptip plaatst? Meld je GRATIS aan!

Abonneer
Laat het weten als er
2 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.