Macro Value - 16 februari 2023 - Aandelen
door SVEN VAN GASSE

De geheime AI-portefeuille van Warren Buffett

Warren Buffett wordt gezien als dé beste belegger aller tijden. Zijn devies luidt om enkel in solide bedrijven die beleggen die je begrijpt en geen hypes na te lopen. Toch wijkt Buffett soms (onbewust) af van dit devies. Op dit moment bestaat een klein deel van zijn portefeuille immers uit de populairste sector van het moment: artificiële intelligentie (AI).

In zijn eenvoudigste vorm gebruikt AI machines en systemen om taken uit te voeren die mensen normaal zouden uitvoeren. Deze machines en systemen zijn in staat zich aan te passen en mettertijd slimmer te worden, net als mensen, wat AI zo veelbelovend en breed toepasbaar maakt.

Geheime portefeuille

Als je denkt dat AI allemaal een beetje te ingewikkeld is voor Warren Buffett, heb je helemaal gelijk. De investeringen in AI zijn immers niet te vinden in de portefeuille van Berkshire Hathaway. In plaats daarvan zitten ze in een soort “geheime portefeuille”.

In 1998 nam Berkshire Hathaway de herverzekeringsmaatschappij General Re over voor $22 miljard.  General Re was ook eigenaar van een gespecialiseerde beleggingsmaatschappij, bekend als New England Asset Management (NEAM). Toen Buffetts bedrijf General Re kocht, werd het ook eigenaar van NEAM. Vandaag heeft NEAM bijna $5,9 miljard aan activa onder beheer. Ook al houdt Warren Buffett geen toezicht op de aan- en verkoopactiviteiten van NEAM, wat NEAM bezit is uiteindelijk eigendom van Berkshire Hathaway.

En het is in deze portefeuille dat de AI-investeringen zich bevinden. In deze geheime portefeuille zitten 3 aandelen waar AI heel erg deel uitmaakt van de toekomst.

Microsoft

Het meest prominente AI-aandeel in de geheime portefeuille van Warren Buffett is Microsoft. NEAM bezat op 30 september 2022 meer dan 55 000 aandelen van het bedrijf.

In het verleden ging er, terecht, zeer veel aandacht naar de snelgroeiende cloud- en infrastructuurdienst Azure. De laatste tijd komt AI echter steeds meer in beeld.

Microsoft heeft een strategisch partnerschap met OpenAI, de ontwikkelaar van ChatGPT. Onlangs lanceerde Microsoft een nieuwe versie van haar zoekmachine Bing, die aangedreven wordt door de AI-technologie achter ChatGPT.

Het gebruik van AI met Bing is een potentiële game-changer voor Microsoft. In plaats van dat gebruikers op meerdere pagina’s moeten klikken om hun vragen beantwoord te krijgen, kan AI zorgen voor grondiger zoekopdrachten zonder dat ze op talloze links hoeven te klikken.

AI-gestuurde pop-ups kunnen ook antwoorden geven op uitgebreide vragen en gebruikers de mogelijkheid bieden onmiddellijk acties te ondernemen.  Dat laatste is wat Bing in staat zou kunnen stellen het monopolie van Google op het gebied van wereldwijd zoeken op internet te doorbreken.

IBM

Een tweede AI-aandeel dat al 8 jaar een vaste waarde is in de geheime portefeuille van Warren Buffett is technologieaandeel IBM. NEAM sloot het derde kwartaal af met meer dan 36 000 aandelen IBM in portefeuille.

De meeste mensen denken bij IBM aan een langzaam groeiende, winstgevende blue-chip met een uitstekend dividend. IBM was wat traag bij de overgang naar een cloud-gedreven toekomst en heeft overnames gebruikt als een manier om de achterstand in te halen.

De toekomstige groei van IBM is nu gebaseerd op 2 pijlers. Ten eerste probeert het bedrijf zich te vestigen als een leider in hybride-cloud-oplossingen. Nu meer mensen dan ooit kiezen om vanop afstand te werken, is er een groeiende behoefte aan publieke en private cloudbeveiliging.

De andere belangrijke groeimotor is AI. IBM biedt een hele hoop diensten aan waarin AI en machine-learning technologie verwerkt is. De klantendienst van IBM werkt bijvoorbeeld deels op AI. Ook gebruikt het bedrijf AI om grote aantallen gegevens begrijpelijker te maken en om activiteiten te stroomlijnen.

Nvidia

Het derde AI-aandeel in de geheime portefeuille van Buffett is halfgeleiderspecialist Nvidia. NEAM had aan het einde van het derde kwartaal meer dan 3 000 aandelen in bezit.

Nvidia is vooral bekend om zijn rol als gigant van “graphics processing units” (GPU). Deze worden onder andere gebruikt door gamers, bedrijven die grote datacenters beheren en cyptominers. Nvidia is goed voor bijna een vijfde van de wereldwijde verkoop van GPU’s.

De meest directe impact van Nvidia op AI heeft te maken met zijn GPU’s. Aangezien AI afhankelijk is van krachtige computers, zijn de GPU’s van het bedrijf een noodzakelijk instrument voor machine learning.

Hiernaast introduceerde Nvidia vorig jaar een aantal AI-initiatieven, waaronder een conversational AI platform en AI Entperprise-platform. Deze platformen bieden tools waarmee bedrijven virtuele agents of chatbots kunnen inzetten en waarmee ze de ontwikkeling en inzet van AI-innovaties kunnen overzien.

Hoewel het onwaarschijnlijk is dat AI op korte termijn een belangrijke inkomstenbron voor Nvidia zal zijn, maken de acties van het bedrijf duidelijk dat AI een belangrijk deel van zijn toekomst zal zijn.

Bron: Motley Fool
Foto: iStockDit artikel is geen beleggingsadvies. Het is geen gepersonaliseerde aanbeveling. Het bevat algemene informatie, op basis waarvan u (op eigen verantwoordelijkheid en voor eigen rekening en risico) beslissingen kunt nemen. BeursBrink raadt u aan om zelf advies in te winnen bij derden.

Tenzij anders vermeld, zullen wij dit artikel niet actualiseren. Het kan dus goed zijn dat de inhoud van dit artikel bij latere lezing is achterhaald door de actualiteiten en de ontwikkelingen. Het kan ook zijn dat met een bepaald aspect in het artikel geen rekening is gehouden. Hoewel BeursBrink zorgvuldigheid betracht, kan het ook voorkomen dat er onvolkomenheden in het artikel staan.

U bent zelf verantwoordelijk voor uw beleggingsbeslissing(en).

Aan het rapport en de inhoud ervan kunnen ook geen rechten worden ontleend. Het artikel is gebaseerd op aannames en vormt geen enkele garantie voor een bepaalde ontwikkeling of resultaat. BeursBrink is nooit aansprakelijk voor gebruik van dit artikel of de daarin opgenomen informatie.

Beleggen brengt grote risico’s en kosten met zich mee. U kunt uw inleg of een deel ervan verliezen. De waarde van uw belegging kan fluctueren. In zijn algemeenheid wijst BeursBrink erop dat het niet verstandig is om te beleggen met geld wat u nodig heeft om te kunnen voorzien in uw dagelijkse voorzieningen. In het verleden behaalde resultaten bieden voorts geen garantie voor de toekomst.

BeursBrink is niet verantwoordelijk voor de inhoud en/of juistheid van teksten, afbeeldingen of hyperlinks die door derden worden geplaatst in het artikel. Evenmin is BeursBrink verantwoordelijk voor informatie en/of berichten die door gebruikers van het artikel via internet verzonden worden.

Gerelateerd
E-mail icon

Aandelen nieuws Macro Value

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Macro Value

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.