Nederland - 19 augustus 2021 - Beursbrink

Zwakke Chinese economische gegevens doen olieprijzen dalen

door STIJN

De oliemarkt heeft er een hobbelig parcours opzitten de afgelopen periode, de olieprijzen gingen flink onderuit afgelopen week. De ‘teleurstellende’ Chinese economish gegevens maken het de oliemarkt niet gemakkelijker. Toch konden de verliezen beperkt worden dankzij het bericht van OPEC+ dat ze niet meer olie dan gepland op de markt zullen brengen. 

Het heeft een hele tijd goed gegaan op de oliemarkt dankzij de positieve vooruitzichten omtrent het herstel van de wereldeconomie. Echter lijkt het optimisme sinds midden juli plaats te hebben gemaakt voor behoedzaamheid. Enerzijds is dit te wijten aan de opmars van de delta variant, anderzijds hebben de ‘teleurstellende’ Chinese economie gegevens er ook iets mee te maken.

De detailhandelsverkopen en de maakindustrie presteerden namelijk minder dan analisten hadden voorspeld voor de maand juli. Dit doet vrezen dat het herstel van de Chinese economie aan het stokken is. Op zich niet onlogisch gezien de maand juli bijzonder zwaar was voor China door een stijging van het aantel besmettingen en verwoestende overstromingen.

OPEC+

Olieprijzen daalden meer dan 3 procent in slechts enkele dagen tijd na bekendmaking van de Chinese economische gegevens. Echter konden die verliezen nog zwaarder zijn geweest was het niet voor de OPEC+. De Organisatie van olie-exporterende landen en zijn bondgenoten zei onlangs dat de markt niet zal overspoelen met olie zolang dit niet nodig is ondanks druk vanuit de USA.

Twee leden van de OPEC+ zeiden dat er geen nood is om extra olie op de markt te brengen. Met andere woorden, ze zullen niet afwijken van hun overeenkomst om hun productie te verhogen met 400.000 vaten per dag. Volgens het Internationale Energieagentschap gaat de vraag naar olie ook minder hard stijgen dan begin dit jaar omwille van de besmettelijke delta variant.

Bronnen: Reuters – CNBC

Foto: Canon EOS 7d Mark IIMaxpixelCC BY 0.0

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.