Nederland - 20 juli 2019 - Beursbrink

Goudprijs tikt hoogste niveau in zes jaar aan

door STIJN

De goudprijs is gisteren naar zijn hoogste niveau sinds 6 jaar geklommen. De stijging van de afgelopen periode is te danken aan de verzachtende aanpak van de Federal Reserve. Voorzitter Powell had al gehint dat ze het rentebeleid gaan versoepelen en zijn collega Williams benadrukte dit deze week. Eind deze maand wordt er een beslissing genomen.

Het allerhoogste niveau van de afgelopen zes jaar, dat werd vrijdagochtend bereikt toen goud 1.454 dollar per troy ounce aantikte. Het sentiment omtrent goud zit in een positieve trend omwille van de Amerikaanse centrale bank. Het rentebeleid wordt waarschijnlijk opnieuw versoepeld eind deze maand. De financiële markten verwachten een verlaging van de rente op 31 juli.

Natuurlijk speelt niet alleen de Federal Reserve een rol in het opdrijven van de goudprijs, ook geopolitieke spanningen doen hun bijdrage. Zo is er nog altijd de handelsoorlog tussen de USA en China en de militaire spanningen tussen USA en Iran. Deze spanningen zorgen voor angst op de beurzen en duwen beleggers richting activa die waardevast zijn in turbulente tijden.

Opwaartse trend

Het is sinds mei 2013 geleden dat goud nog zo ‘hoog’ noteerde. Het absolute hoogtepunt ligt rond de 1.900 dollar per troy ounce in 2011. Dat niveau is nog ver verwijderd van de huidige goudprijs en lijkt niet realistisch voor dit jaar of het komende jaar. Toch zijn er marktkenners die verwachten dat de goudprijs naar 2.000 dollar per troy ounce zal gaan, zelfs dit jaar nog.

De algemene consensus is eerder dat er nog heel wat moet gebeuren alvorens goud naar zijn recordniveau zal stijgen. Dan zou een verdere escalatie met Iran en China nodig zijn en eventueel een nieuwe crisis. Maar de trend is echter wel bevestigd, goud zit in een opwaarts kanaal met als nieuw koersdoel 1.500 dollar per troy ounce.

Bronnen: The Guardian

Foto: Pexels

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.