Nederland - 9 april 2021 - Beursbrink

Zal de zilverprijs stijgen door groeiende vraag naar groene energie?

door STIJN

Deze week wisten de zilverprijzen te ‘rebounden’ van hun dipje in maart. Het feit dat de Federal Reserve de intrestvoeten laag zal houden, helpt de zilverprijs ongetwijfeld te herstellen. Maar het infrastructuurplan van Joe Biden is wellicht een nog grotere katalysator. De president is namelijk van plan om veel geld te investeren in groene energie.

Zilver zit deze week opnieuw in een opwaartse trend. Dat komt omwille van enkele factoren. Enerzijds heeft de Amerikaanse centrale bank gezegd dat ze de intrestvoeten nog een tijdje ongewijzigd zullen laten. Anderzijds heb je het infrastructuurplan van Amerikaans president Joe Biden. In dit tweede stimuluspakket zitten investeringen in groene energie, dus ook zonnepanelen.

Hij gaat ongeveer 174 miljard dollar investeren in elektrische voertuigen en andere initiatieven inzake groene energie, zoals een oplaadnetwerk van 500.000 laadpalen. Het infrastructuurplan in zijn geheel zal ervoor zorgen dat de USA de komende jaren meer grondstoffen nodig zal hebben.

Specifiek zullen ze koper, palladium, platinum, lithium, nikkel en zilver nodig gaan hebben. Echter is zilver een sleutelcomponent voor Biden zijn infrastructuurplan gezien deze grondstof nodig is voor elektrische voertuigen, het oplaadnetwerk, batterijen, windturbines en zonnepanelen. Er is echter één ‘gevaar’, namelijk dat de voorraad gelimiteerd is.

Supercycle?

Sommige marktkenners vermoeden dat hierdoor een nieuwe ‘supercycle’ zal starten op de grondstoffenmarkt. De omschakeling naar groene energie is er niet alleen in de Verenigde Staten, ook elders ter wereld is men volop aan het inzetten op hernieuwbare energie.

Veel landen en bedrijven hebben doelen voor zichzelf opgelegd waarbij ze CO2-neutraal willen zijn tegen 2050. Om dit te behalen, moet er de komende jaren fors worden geïnvesteerd. Wat het effect zal zijn op de zilverprijzen is onduidelijk. De consensus is echter dat dit alleen maar in het voordeel zal spelen voor de zilvermarkt en de prijzen een flinke duw in de rug zal geven.

Bronnen: FX Street 

Foto: Bruno /Germany – Pixabay

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.