Nederland - 30 december 2022 - beleggen
door STIJN

Platinum heeft beste kwartaal sinds 2008

Het edelmetaal platinum is donderdag met 5 procent gestegen naar 1.054 dollar per troy ounce en noteert 22 procent hoger ten opzichte van het begin van het kwartaal. Het is een gunstig jaar geweest voor het edelmetaal met een stijging van 9 procent ten opzichte van begin dit jaar. Het doet daarmee beter dan goud, zilver en palladium.

Platinum, er wordt weinig over geschreven want meestal zijn het goud en zilver die met alle aandacht gaan lopen. Maar het is niet al goud wat blinkt want platinum heeft dit jaar sterk gepresteerd. Met een rendement van 9 procent sloeg het goud en zilver met verstomming. Het gele edelmetaal noteert 1 procent lager en zilver 3 procent hoger.

 

Platinum heeft er zelfs zijn beste kwartaal opzitten sinds het jaar 2008. Sinds begin oktober is het edelmetaal met 22 procent gestegen. Om het beter te doen dan het eerste kwartaal van 2008 moet platinum nog een tandje bijsteken, toen ging het edelmetaal 34 procent hoger.

Vraag en aanbod

Platinum is ook steeds meer en meer gegeerd door onder andere de autoindustrie. De vraag is toegenomen met 19 procent terwijl het aanbod met slechts 2 procent is gestegen. Dat verklaart enerzijds waarom het edelmetaal zo hard in waarde is gestegen dit jaar en zeker dit kwartaal.

Aandelen die een link hebben met platinum presteerden ook bijzonder goed, zoals Impala Platinum met een stijging van 31,7 procent in Q4 en Anglo American Platinum met een stijging van 21 procent. In 2020 boekte de platinamarkt een tekort omdat de coronapandemie de industrie tot een stilstand had gebracht. De markt komt van een diep dal maar is ondertussen sterk hersteld en lijkt ook in 2023 verder te gaan stijgen.

Bronnen: Hannah Ward-Glenton – CNBC

Foto: Eric Gloub – FlickrCC BY 4.0

Gerelateerd
E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.