Nederland - 17 februari 2021 - Beursbrink

Nieuwe supercycle met olie aan 100 dollar per vat?

door STIJN

De stijging van de olieprijzen doet menig analist en marktkenner speculeren over wat de oliemarkt nog allemaal in petto heeft. Gezien de wereldeconomie aan het herstellen is van de pandemie, hoe hoog zullen de olieprijzen nog stijgen? 65 dollar, 70 dollar of zelfs 100 dollar? Deze laatste is zeker een mogelijkheid als olie een nieuwe supercycle meemaakt.

Een supercycle voor olie zou betekenen dat de olieprijzen kunnen stijgen naar 80 tot 100 dollar per vat. Volgens Jeffrey Currie van Goldman Sachs en Christyan Malek van JPMorgan is dit scenario perfect mogelijk. Zij zijn er zelfs van overtuigd dat olie klaar is voor een nieuwe supercycle.

De reden waarom deze heren een supercycle verwachten is heel simpel, namelijk er zijn wereldwijd veel stimuluspakketten om de economie te stimuleren. Vooral in de Verenigde Staten wordt er op los gestimuleerd en dat zou volgens Currie de consumptie sterk gaan aanwakkeren.

Pent-up demand

Daarenboven verwacht men dat er een ‘pent-up demand’ zal komen waarbij mensen wereldwijd hun lockdown-periode zullen compenseren door een exuberante levensstijl aan te meten. Men verwacht dat mensen massaal op restaurant zullen gaan, op reis, gaan feesten, etc…

Het herstel van de wereldeconomie, dat er ongetwijfeld zal komen, zal ervoor gaan zorgen dat de economische activiteiten zullen gaan toenemen. En dat betekent dat ook de vraag naar olie fors zal gaan toenemen de komende maanden. Toch moeten beleggers en investeerders voorzichtig zijn.

Veteraanhandelaar Pierre Andurand zei tegen de Financial Times dat het lot van de olieprijzen op de OPEC berust, met name op de hoeveelheid olie die ze leveren. Volgens Andurand zou Iran een supercycle op oliemarkten in de weg kunnen staan, mochten zij hun olieproductie fors verhogen.

Bronnen: Oilprice

Foto: AdmiralFox – Pixabay

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.