Europa - 27 april 2020 - Aandelen

Winst Shell vermoedelijk gehalveerd

door REDACTIE BEURSBRINK

(ABM FN-Dow Jones) Royal Dutch Shell heeft in het eerste kwartaal van 2020 vermoedelijk over de gehele linie minder winst geboekt. Dit blijkt uit een analistenconsensus die de energiereus liet samenstellen.

Voor het eerste kwartaal rekenen analisten op een zogenoemde CCS-winst, dat wil zeggen de winst op basis van geschatte actuele kosten en exclusief bijzondere posten toewijsbaar aan aandeelhouders, van 2.250 miljoen dollar. In het eerste kwartaal van 2019 was dit nog 5.301 miljoen dollar.

De gemiddelde analisten verwachting is dat bij de tak Integrated Gas de winst daalde naar 1.663 miljoen dollar en bij Upstream naar 468 miljoen dollar. Ook bij Downstream voorzien de analisten een winstdaling, naar 1.182 miljoen dollar.

Voor de winst per aandeel ligt de consensus van de analisten op 0,28 dollar per aandeel, in vergelijking met 0,65 dollar per aandeel in dezelfde periode een jaar eerder.

Eind maart waarschuwde de Brits-Nederlandse energiereus als voor “aanzienlijk onzekerheid, vanwege de corona-uitbraak en de enorme volatiele olieprijs. Het concern zei te beschikken over een sterke liquiditeit om de crisis het hoofd te kunnen bieden.

Shell zei ook voor het eerste kwartaal een eenmalige last van 400 miljoen tot 800 miljoen dollar te voorzien als gevolg van de lagere olieprijs.

Daarnaast meldde het energieconglomeraat dat de raffinagemarges op kwartaalbasis lager zullen uitvallen, maar dat de marketingmarges sterk blijven ondanks de pandemie. De marges bij Upstream staan onder druk vanwege de “zwakke macro-omstandigheden”.

Tot slot zei Shell dat de dividenduitkeringen van joint ventures en overige deelnemingen naar verwachting lager zullen uitpakken dan in andere kwartalen, wat volgens het concern in lijn is met de gebruikelijke seizoensinvloeden.

De operationele kasstroom wordt volgens de consensus ingeschat op 17.427 miljoen dollar, tegenover 8.630 miljoen dollar een jaar eerder.

Deze consensus is gebaseerd op een olieprijs voor WTI van 45,80 dollar per vat en een Brentprijs van 50,50 dollar. De WTI-prijs noteert momenteel fiks lager op 14,12 dollar. Vorige week maandag noteerde een vat WTI voor het eerst in de geschiedenis negatief, waarbij beleggers geld toekregen om olie fysiek af te nemen.

Shell meldde vorige week vanwege de lage olieprijs de ontwikkeling van de Jackdaw-aardgasvelden in de Noordzee uit te stellen, nadat het concern eerder in de maand ook al meldde de definitieve investeringsbeslissing over het Crux-gasproject in Australië uit te stellen.

Moody’s Investors Services verlaagde begin april de outlook voor Shell van stabiel naar negatief, maar handhaafde de kredietwaardigheid op Aa2, na de implosie van de olie- en gasprijzen. De kredietwaardigheidsbeoordelaar zei een materiële impact te voorzien op de financiële positie van Shell in 2020.

ABN AMRO haalde Shell inmiddels van zijn kooplijst en verlaagde het koersdoel van 19,00 naar 17,00 euro.

Shell publiceert donderdag voorbeurs de kwartaalcijfers. Veel aandacht zal er ook zijn of Shell dan het dividend handhaaft. Eerder al werd besloten om de inkoop van eigen aandelen te staken en de investeringen terug te brengen.

Vooralsnog mikken de analisten voor 2020 op een dividend van 1,78 dollar per aandeel en op 0,45 dollar voor het eerste kwartaal. Dat is wel 2 cent minder dan over het eerste kwartaal van 2019.

Concurrent Equinor besloot vorige week onder meer om het dividend per aandeel met 67 procent te verlagen naar 0,09 dollar. “Met de genoemde stappen kan Equinor met een neutrale kasstroom werken bij een gemiddelde olieprijs van 25 dollar per vat voor de rest van het jaar”, stelde het Noorse oliebedrijf.

Het aandeel Shell noteerde maandag op een groen Damrak 0,5 procent hoger op 16,06 euro.

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

E-mail icon

Aandelen nieuws Europa

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Europa

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.