Nederland - 12 december 2018 - VS

Wall Street stevent af op hogere opening

door REDACTIE BEURSBRINK

(ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse beurzen stevenen woensdag af op een hogere opening. Futures op de toonaangevende S&P 500 index noteerden ongeveer een half uur voor de openingsbel tot 0,8 procent in het groen.

“Woensdag overheerst opnieuw het optimisme over een akkoord met China”, zei marktanalist David Madden van CMC Markets.

Sabrina Meng, de financieel directeur van het Chinese elektronicabedrijf Huawei die sinds 1 december vastzat in Canada, is inmiddels op borgtocht vrijgelaten. Meng moet wel een enkelband dragen en haar paspoort inleveren. De VS wil Meng vervolgen voor fraude, omdat Huawei wordt verdacht van het schenden van Amerikaanse sancties tegen Iran. Als ze schuldig wordt bevonden, kan ze tot dertig jaar celstraf krijgen. De arrestatie van Meng leidde tot extra spanningen tussen de VS en China.

De Amerikaanse president Donald Trump zei in een interview met Reuters dat hij zich met de zaak rond Meng gaat bemoeien, als dat een overeenkomst met China naderbij zou kunnen brengen.

Trump zei in het interview ook dat hij had vernomen dat China “enorme hoeveelheden sojabonen” uit de VS heeft geïmporteerd, na zijn gesprek met de Chinese leider Xi Jinping op 1 december.

Ook verwacht hij dat China verder gaat met de verlaging van de importtarieven op Amerikaanse auto’s. Een verlaging hiervan viel dinsdag al goed bij Amerikaanse beleggers. Hij noemde Fed-voorzitter Jerome Powell, die hij eerder verschillende keren heeft bekritiseerd, een “goede man”.

Daarnaast volgt de Amerikaanse belegger met argusogen de groeiende politieke onzekerheid in Europa, waar de Britse premier Theresa May zich geconfronteerd ziet met een motie van wantrouwen, waar later op de dag over gestemd zal worden.

Madden wijst erop dat dergelijke ontwikkelingen besmettelijk lijken, aangezien het Franse parlement donderdag debatteert over een motie van wantrouwen tegen de Franse president Emmanuel Macron.

De consumentenprijzen in de Verenigde Staten bleven in november van dit jaar stabiel. De verwachting was ook dat er zich in november op maandbasis geen prijsverandering had voorgedaan. In oktober was de inflatie 0,3 procent op maandbasis.

Later op de dag publiceert de Amerikaanse Energy Information Administration zijn wekelijkse ruwe olievoorradenrapport.

Olie noteerde woensdag hoger. Een januari-future West Texas Intermediate steeg 1,9 procent tot 52,61 dollar, terwijl een februari-future Brent 1,7 procent duurder werd op 61,23 dollar. Het stilleggen van een belangrijk olieveld in Libië, na een aanval door militanten was positief voor de olieprijs.

OPEC handhaafde de prognoses voor de wereldwijde groei van de vraag naar olie in 2018 en 2019. Het kartel voorziet een groei van de vraag in 2018 van 1,5 miljoen vaten per dag. Voor 2019 wordt een groei van de vraag verwacht van 1,29 miljoen vaten per dag.

De euro/dollar noteerde op 1,336. Bij aanvang van de handelsdag in Europa bewoog het muntpaar nog op 1,1320 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op dinsdag stond er een stand van 1,1317 op de borden.

Bedrijfsnieuws

Tesla steeg in de elektronische handel voorbeurs 0,7 procent. De fabrikant van elektrische auto’s eist een schadevergoeding van maar liefst 167 miljoen dollar van een voormalige medewerker. Dit scheef de Amerikaanse zakenzender CNBC op basis van juridische documenten die werden ingediend door Tesla. De werknemer in kwestie, Martin Tripp, wordt door CEO Elon Musk beschuldigd van sabotage.

De Amerikaanse activistische belegger Elliot Management heeft een belang genomen in het Franse drankenconcern Pernod Ricard en pleit voor operationele en bestuurlijke wijzigingen bij het drankenbedrijf om zo meer waarde voor aandeelhouders te creëren. Dit meldde Elliott aan The Wall Street Journal.

Slotstanden

De toonaangevende S&P 500 index sloot dinsdag vlak op 2.636,78 punten. De Dow Jones index eindigde 0,2 procent in het rood op 24.370,24 punten en technologiebeurs Nasdaq steeg 0,2 procent tot 7.031,83 punten.

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.