Activistische belegger

activistische beleggerEen activistische belegger is een belegger die aandelen koopt van een bedrijf, met de bedoeling om dat bedrijf vervolgens positief te gaan beïnvloeden. Ofwel door het management buiten te werken en nieuw management te installeren, ofwel door macht te krijgen binnen de Raad van Bestuur.

De kracht van een activistische belegger

Bedrijven vrezen activistische beleggers, omdat ze vaak in alle stilte een positie opbouwen in een bedrijf en dan plots de macht nemen.

Vaak beschouwen activistische beleggers zichzelf als een soort van Robin Hood die er voor zorgt dat beleggers krijgen waar ze recht op hebben: een mooie return.

Slecht management wordt buitengegooid, en de belangen van de aandeelhouders krijgen terug voorrang bij de beslissingen van het bedrijf.

Wanneer bekend raakt dat een activistische belegger een positie aan het innemen of opgebouwd heeft in een bedrijf, dan volgt meestal een koersstijging bij het aandeel omdat beleggers anticiperen dat de activistische belegger waarde zal creëren.

Enkele bekende activistische beleggers

De meeste activistische beleggers zijn beheerders van grote fondsen.

Een volledige lijst van activistische fondsen kan hier gevonden worden: lijst met gekende activistische beleggers

Anderzijds zijn er ook een paar gekende individuele beleggers die een erg stevige reputatie opgebouwd hebben als geduchte “activistische belegger”, maar meestal werken zij ook via hun eigen fonds of via een holdingstructuur.

Laatste Nieuws

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.