Americas - 4 oktober 2021 - Aandelen

Wall Street richting lagere opening

door REDACTIE BEURSBRINK

(ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse futures voorspellen maandag een lagere opening voor Wall Street. De S&P 500 en Dow Jones index liggen op koers voor een openingsverlies van 0,3 procent. De Nasdaq lijkt 0,5 procent in de min te openen.

Vrijdag sloten de drie grote indexen in New York nog hoger, hoewel er op weekbasis wel terrein werd verloren.

De oplopende inflatie en rentes zijn een onzekere factor, net als de politieke situatie in Washington, waar beleidsmakers nog altijd geen akkoord hebben bereikt om het schuldenplafond van de Verenigde Staten te verhogen.

Het schuldenplafond is de limiet hoeveel de Amerikaanse overheid kan lenen. Zonder verhoging kan vanaf half oktober mogelijk niet meer worden voldaan aan bepaalde financiële verplichtingen, zoals aflossingen. Minister van financiën Janet Yellen en voorzitter van de Federal Reserve Jerome Powell waarschuwden recent voor de ernstige gevolgen als dat gebeurt.

Daarnaast moet het Congres akkoord gaan met de begroting voor het net gestarte begrotingsjaar om de overheid draaiende te houden. Een tijdelijke begroting tot 3 december werd vorige week goedgekeurd. Ook de belangrijke infrastructuurplannen van president Biden moeten nog altijd groen licht krijgen.

“Je zit met een combinatie van onzekerheid in Washington, een aanhoudende nieuwsstroom uit China rond Evergrande en dat tegen een achtergrond van stijgende obligatierentes”, aldus investeringsstrateeg David Stubbs van JPMorgan Private Bank.

De Amerikaanse tienjaarsrente steeg halverwege vorige week naar het hoogste niveau in drie maanden, tot 1,54 procent. Vrijdag was de rente teruggezakt naar 1,46 procent. Maandag noteerde die op 1,49 procent.

In Hongkong werd maandag de handel in aandelen van de noodlijdende Chinese vastgoedontwikkelaar Evergrande stilgelegd in afwachting van nieuws. Mogelijk zou een andere Chinese vastgoedontwikkelaar, Hopson, een deel van Evergrande over willen nemen.

“Hoewel dit voor wat korte termijn financiering kan zorgen, zullen de markten zich nog steeds afvragen wat het lange termijn plaatje is voor Evergrande”, aldus beleggingsstrateeg Kiran Ganesh van UBS Asset Management.

Het belangrijkste nieuws van de dag moet maandag komen vanuit de maandelijkse OPEC+ bijeenkomst. Het oliekartel en zijn bondgenoten praten via een videoverbinding over de huidige productie-afspraken. Mogelijk besluit OPEC+ om het tempo van de productieverhoging, die momenteel op 400.000 vaten per dag ligt, te versnellen.

Een vat WTI-olie werd maandag iets duurder en handelde rond 76 dollar. Ook een vat Brent werd iets duurder en kostte zo’n 79 dollar.

De euro/dollar noteerde op 1,1640. Belangrijkste nieuws voor de valutamarkten is het Amerikaanse banenrapport dat vrijdag verschijnt.

“Een stijging van het aantal nieuwe banen zal waarschijnlijk het voornemen van de Fed ondersteunen om nog voor het eind van het jaar te beginnen met het afbouwen van zijn obligatie-opkopen”, aldus marktanalist Naeem Aslam van AvaTrade.

Voor september wordt gerekend op 475.000 nieuwe banen in de VS.

De macro-agenda bevat maandag alleen de Amerikaanse fabrieksorders. Bitcoin werd zo’n 2 procent goedkoper op 47.750 dollar.

Bedrijfsnieuws

Tesla heeft in het derde kwartaal opnieuw meer voertuigen afgeleverd. In het afgelopen kwartaal werden 241.300 voertuigen afgeleverd, tegenover 201.000 in het tweede kwartaal. Geraadpleegde economen rekenden voor het derde kwartaal op 225.000 tot 230.000 afgeleverde voertuigen.

In het derde kwartaal wist Tesla 238.000 auto’s te maken. In het tweede kwartaal waren dat er ruim 206.000. Het aandeel lijkt maandag 3 procent in het groen te openen.

Aandelen Merck zitten sinds vrijdag in de lift. Toen eindigde het aandeel van de farmaceut zo’n 8 procent hoger na het veelbelovende nieuws rond een coronapil die Merck samen met zijn partner Ridgeback Biotherapeutics heeft ontwikkeld.

Volgens Merck verkleint de experimentele pil de kans op een ziekenhuisopname en overlijden met circa 50 procent bij patiënten met een milde of gematigde vorm van Covid-19. De farmaceut verwacht spoedig een aanvraag voor een noodvergunning in te dienen bij de US Food and Drug Administration. Het aandeel Merck gaat maandag een 3 procent hogere opening tegemoet.

Aandelen van makers van coronavaccins als BioNTech en Moderna staan maandag opnieuw onder druk, net als voor het weekend.

GitLab wil zo’n 450 miljoen dollar ophalen door 8,42 miljoen aandelen naar de beurs te brengen, waarmee het bedrijf zo’n 8,5 miljard dollar waard zou zijn. Dat maakte het Amerikaanse softwarebedrijf maandag bekend. De beoogde uitgifteprijs zal liggen tussen de 55,00 en 60,00 dollar.

Slotstanden

De beurzen in New York zijn vrijdag hoger gesloten. De S&P 500 eindigde 1,2 procent hoger bij een slotstand van 4.357,04 punten, de Dow Jones index steeg 1,4 procent tot 34.326,46 punten en de Nasdaq ging 0,8 procent hoger en sloot op 14.566,70 punten.

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

E-mail icon

Aandelen nieuws Americas

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Americas

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.