Nederland - 25 maart 2022 - Beursbrink

Gaat Rusland bitcoin accepteren als betaalmiddel voor olie?

door STIJN

We leven momenteel in bizarre tijden. Na COVID-19 krijgen we misschien een Derde Wereldoorlog op ons bord geserveerd. Het Westen heeft in ieder geval zware sancties genomen tegen Rusland, waarvan ook tegen hun energiesector. Rusland is aan het overwegen om bitcoin te accepteren als betaalmiddel voor hun olie om onder die sancties uit te komen.

Of het tot een Derde Wereldoorlog zal komen, valt nog af te wachten. Het Westen doet er alleszins alles aan om het niet zo ver te laten komen. De sancties moeten Rusland dwingen om een einde te maken aan de oorlog door hun financieel te ‘wurgen’. Zo heeft het Westen de dollarrekeningen geblokkeerd waardoor de Russen dus geen Amerikaanse dollars meer kan ontvangen.

Rusland moet dus een manier vinden om hun olie te verkopen aan de hand van andere valuta’s. China mag bijvoorbeeld betalingen doen in yuan terwijl Turkije hun lira mag gebruiken. Ook roebels worden geaccepteerd. De Russische energiefunctionaris Pavel Zavalny heeft zelfs gezegd dat het mogelijk is om te betalen door middel van bitcoin.

We have been proposing to China for a long time to switch to settlements in national currencies for rubles and yuan. With Turkey, it will be lira and rubles. You can also trade bitcoins.

Bitcoin

Zavalny herhaalde president Poetin zijn woorden door nogmaals te benadrukken dat ‘onvriendelijke’ landen, zoals de Verenigde Staten, Duitsland, etc…, moeten betalen in roebel. Volgens Nic Carter, medeoprichter van Coin Metric, is Rusland serieus aan het nadenken om digitale munten te accepteren als legaal betaalmiddel. Ze zijn al bezig met deze denkpiste sinds 2014.

President Poetin heeft zijn mening over bitcoin duidelijk veranderd. In 2021 zei de Russische leider tegen Hadley Gamble van CNBC dat, hoewel hij geloofde dat bitcoin waarde heeft, hij er niet van overtuigd was dat het de Amerikaanse dollar zou kunnen vervangen in de oliehandel. Nu zien ze het zelfs als een goed alternatief als betaalmiddel voor hun olie.

Bronnen: MacKenzie Sigalos – CNBC

Foto: Jernej FurmanFlickrCC BY 4.0

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.