Americas - 4 november 2020 - Aandelen

Wall Street op winstkoers ondanks onbesliste verkiezingsstrijd

door REDACTIE BEURSBRINK

(ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse beurzen gaan woensdag een fors hogere opening tegemoet, maar de nervositeit is groot, nu een beslissend resultaat in de presidentsverkiezingen voorlopig uitblijft.

Tegen de meeste verwachtingen in ontspon zich tijdens het tellen van de stemmen tijdens de verkiezingsnacht een spannende nek-aan-nek-race tussen president Donald Trump en Democraat Joe Biden in een aantal cruciale staten.

Futures op de toonaangevende S&P 500 index noteerden ruim een half uur voor de opening tot 1,6 procent in het groen. De Nasdaq-future stond zelfs op 3,5 procent winst, terwijl de Dow Jones index 0,6 procent hoger noteerde.

De futures liepen verder op nadat tellingen in Wisconsin en Michigan suggereerden dat Biden deze twee staten zou kunnen winnen, met nog altijd een fors deel van de stembiljetten dat nog moet worden geteld.

“De markt heeft de kans van een spannende uitslag te laag ingeprijsd”, zei Seema Shah van Principal Global Advisors.

Handelaren lijken in de onzekerheid terug te grijpen op de strategieën die de afgelopen jaren het meest succesvol waren: stijgende koersen voor grote technologiefondsen en dalende koersen voor valuta’s uit opkomende markten. Ook de rendementen op obligaties daalden sterk, wat betekent dat beleggers er meer voor wilden betalen.

Niet geheel onverwacht verklaarde president Donald Trump zichzelf voorbarig tot winnaar van de verkiezingen, terwijl de definitieve uitslag nog lang niet duidelijk is. Ook beschuldigde hij Democraten ervan stemmen van Republikeinse stemmers af te pakken en kondigde hij aan de verkiezingsuitslag aan te vechten bij het Hooggerechtshof, zonder daar nader over uit te weiden.

Biden liet via Twitter weten dat hij optimistisch blijft over de uitkomst.

Trump won in de staten Ohio, Iowa, Texas en Florida, waarvan de laatste een zeer belangrijke opsteker is voor de zittende president. Biden won in Arizona en deed het ook goed in Nebraska.

Dit betekent dat de staten Pennsylvania, Michigan en Wisconsin waarschijnlijk beslissend worden. Ook in Georgia en North Carolina is de strijd nog niet beslist.

Het tellen van de stemmen in Pennsylvania en Michigan zal waarschijnlijk nog dagen duren. Het kamp van Biden putte moed uit de snel slinkende achterstand in Michigan, terwijl er nog veel stemmen geteld moesten worden.

De afgelopen weken waren veel analisten op Wall Street vrij zeker dat Biden de race zou winnen en zelfs mogelijk zowel in de Senaat als in het Huis van Afgevaardigden een meerderheid zouden krijgen. Dit zou gunstig zijn voor veel overheidssteun tegen de economische impact van de coronacrisis. “Als die blauwe golf er niet komt, moeten we terug naar het draaiboek”, zei Charlie McElligott van Nomura. Volgens hem is de liquiditeit in de futures-markt op dit moment dun, waardoor de uitslagen versterkt kunnen worden.

Naast het verkiezingsgeweld verbleekte een zwak banenrapport van ADP. De werkgelegenheid in de private sector in de Verenigde Staten bleek in oktober beduidend minder hard te zijn gestegen dan voorzien, met 365.000 banen. De markt rekende vooraf op een toename met 600.000 banen. Volgens Rabobank worden slechts verloren gegane banen teruggewonnen, maar ontbreekt het aan nieuwe banen. “Met deze aantallen wordt het een lastige inhaalslag”, zei marktanalist Philip Marey van Rabobank.

Het Amerikaanse handeltekort daalde zoals verwacht van 67 miljard naar 64 miljard dollar in september. De export naar China steeg met 0,8 miljard dollar naar 12,0 miljard dollar, terwijl de import met 1,3 miljard dollar daalde naar 36,4 miljard dollar.

De olieprijs steeg. Een december-future West Texas Intermediate steeg 2,4 procent tot 38,59 dollar, terwijl een januari-future Brent 2,5 procent duurder werd op 40,69 dollar.

De euro/dollar noteerde op 1,1720. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op dinsdag stond er 1,1719 op de borden.

Bedrijfsnieuws

Prudential Financial rapporteerde als eerste grote verzekeraar resultaten en meldde een winstgroei van bijna 5 procent, tot 1,49 miljard dollar. Het aandeel lijkt bijna 3 procent hoger te openen.

Uber Technologies en Lyft noteerden grote koerswinsten na een belangrijke overwinning in Californië, waar de kiezers besloten dat de bedrijven hun chauffeurs niet als medewerkers hoeven te beschouwen. Een groep bedrijven, waaronder de twee taxi-apps spendeerde 200 miljoen dollar aan een campagne voor een voorstel om een wet te omzeilen die de bedrijven zou verplichten de chauffeurs meer zekerheid te bieden en zelfs in dienst te nemen. Uber lijkt 13 procent hoger te openen en Lyft 16 procent.

Apple kan zich opmaken voor een koerswinst van bijna 4 procent bij opening, Amazon.com eveneens, Microsoft ruim 4 procent en Tesla 3 procent.

JPMorgan Chase zal mogelijk een boete krijgen voor gebrekkige interne controlemechanismes, meldde de zakenbank. Het aandeel stond 1 procent lager in de handel voorbeurs.

ComCast is in gesprek met Walmart over de ontwikkeling van slimme televisies, volgens bronnen. De retailer zou televisies met Comcast-software aanbieden aan klanten, in ruil voor een deel van de omzet van Comcast. Comcast koerste op een openingswinst van 3 procent, Walmart stond licht lager voorbeurs.

Wendy’s noteerde 2,5 procent lager in de handel voorbeurs, na teleurstellende kwartaalcijfers voor het fastfoodbedrijf. De nettowinst daalde van 46 miljoen naar 40 miljoen dollar, terwijl de omzet steeg van 438 miljoen naar 452 miljoen dollar.

Slotstanden

De Amerikaanse beurzen sloten dinsdag voor de tweede dag op rij met flinke winsten. De S&P 500 index sloot 1,8 procent hoger op 3.369,16 punten, de Dow Jones index steeg 2,1 procent en de Nasdaq 1,8 procent.

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

E-mail icon

Aandelen nieuws Americas

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Americas

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.