Nederland - 23 september 2021 - Beursbrink

Goldman Sachs verwacht olie aan 90 dollar deze winter

door STIJN

Volgens de Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs kan de olieprijs gaan stijgen naar 90 dollar per vat deze winter, dat is 10 dollar meer dan het huidige koersdoel van de zakenbank. Dat zou veroorzaakt kunnen worden door een tekort aan aardgas. Ze verwachten dat men deze winter gaat overschakelen op het alternatief, namelijk aardolie.

Een olieprijs van 90 dollar per vat deze winter, dat voorspelt Goldman Sachs analist Jeff Currie. Daarmee doet hij er nog een schepje bovenop gezien het huidige koersdoel van Goldman Sachs 80 dollar per vat is. Currie ziet een trend waarbij het aanbod van aardgas niet zal kunnen voldoen aan de vraag, vooral omdat het aantal aardgasproducenten aan het terugvallen is door faillissementen. Hierdoor zullen bedrijven en consumenten moeten gaan overschakelen naar olie.

Meer en meer Britse energieleveranciers zullen failliet gaan, omdat de stijgende gasprijzen een ongekende kostenlast vormen voor kleinere elektriciteits- en gasleveranciers. Ofgem, de Britse energieregulator, benadrukt dat het Verenigde Koninkrijk het zwaarst wordt getroffen.

Extra vraag

De enige redding voor de aardgassector zou een zachte winter zijn. Echter voorspelt men een ijzige ‘flip-flop’ winter in de Verenigde Staten die tot eind maart kan aanhouden. Dit zou uiteraard goed nieuws zijn voor de OPEC+ en oliebedrijven. Goldman Sachs voorspelt dat een harde winter ervoor zal zorgen dat er 900.000 olievaten per dag extra zullen worden afgenomen.

Ondertussen noteert de Brent crude aan 75,63 dollar per vat en de WTI crude aan 71,76 dollar per vat. Afnemende voorraden in de Verenigde Staten van Amerika en prognoses over een grotere vraag naar olie kunnen bijdragen aan het huidige optimistische sentiment op de oliemarkt.

Bronnen: Julianne Geiger – Oilprice

Foto: PxHere

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.