Europa - 13 maart 2020 - Beursbrink

Wall Street koerst af op hogere opening

door REDACTIE BEURSBRINK

(ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse beurzen stevenen vrijdag af op een hogere opening. Futures op de toonaangevende S&P 500 index noteerden ruim een half uur voor de openingsbel tot 5,1 procent in het groen, nadat de Amerikaanse aandelenmarkten donderdag hun sterkste dagverlies sinds 1987 neerzetten.

Naarmate de gezondheidscrisis verergert, zal volgens marktanalist David Madden van CMC Markets de hysterie onder handelaren toenemen. “Sprake was van een brede verkoopgolf, waarbij handelaren zich uit alle sectoren terugtrokken”, constateerde Madden. “Handelaren werden gegrepen door de angst voor een wereldwijde economische vertraging, dus bouwden zij hun aandelenposities af. Meer landen nemen maatregelen, zoals het sluiten van scholen, universiteiten en niet essentiële diensten. De markt is bang dat landen in het westen mogelijk in lockdown gaan”, zei hij.

De Amerikaanse centrale bank kondigde donderdag aan om voor duizenden miljarden dollars in de Amerikaanse economie te injecteren om voldoende liquiditeit in het systeem te garanderen. De Amerikaanse president Donald Trump kondigde woensdagnacht een ban voor vluchten tussen Europa en de VS aan in een poging het virus in te dammen.

En ook vrijdag liet Trump van zich horen. De Amerikaanse president wil de loonbelasting tot einde van dit jaar verlagen.

“Als je wilt dat er snel en efficiënt geld in de handen van de mensen komt, laat ze dan al het geld krijgen dat ze hebben verdiend”, aldus Trump op Twitter. “Dan doe je iets dat ertoe doet”, aldus de president. “Alleen dat maakt een echt verschil.”

Op macro-economisch vlak werd voorbeurs bekend dat de Amerikaanse importprijzen in februari op jaar- en maandbasis daalden, net als de exportprijzen.

Later op de dag volgt nog het consumentenvertrouwen in maart gemeten door de universiteit van Michigan.

De euro/dollar noteerde op 1,1145. Bij aanvang van de handelsdag in Europa bewoog het muntpaar nog op 1,1194 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op donderdag stond er een stand van 1,1183 op de borden.

Olie noteerde vrijdag tot 6,1 procent hoger.

Bedrijfsnieuws

Aandelen die donderdag nog zwaar werden afgestraft, lijken vrijdag gedeeltelijk te zullen herstellen van hun forse verliezen.

Boeing, dat de twee voorgaande handelsdagen steeds 18 procent lager sloot, noteerde vrijdag voorbeurs 11,00 procent hoger.

De ban op vluchten van Europa naar de VS zette luchtvaartmaatschappijen de voorbije dagen fors onder druk. United Airlines sloot donderdag 24,9 procent lager. Delta zag 21,0 procent van zijn waarde verdampen. Maar vrijdag is er weer voorzichtige hoop. United Airlines steeg voorbeurs 10,6 procent, terwijl Delta Airlines 13,5 procent won.

Cruisegigant Carnival steeg voorbeurs 22,7 procent, nadat het aandeel donderdag 31,2 procent lager sloot.

Slotstanden

De toonaangevende S&P 500 index sloot donderdag 9,5 procent lager op 2.480,64 punten. De Dow Jones index eindigde 10,0 procent in het rood op 21.200,62 punten en technologiebeurs Nasdaq daalde 9,4 procent tot 7.201,80 punten.

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

E-mail icon

Aandelen nieuws Europa

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Europa

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.