Nederland - 23 maart 2020 - Beursbrink

Olie zal dit jaar steun vinden tussen 30 en 40 dollar

door STIJN

De olieprijzen hebben het zeer moeilijk in deze tijden van COVID-19 en de spanningen tussen Saoedi-Arabië en Rusland. Deze factoren zouden ervoor kunnen zorgen dat we binnenkort prijzen van 10 dollar per vat gaan zien, maar daarna zal er zich een herstelbeweging voortdoen. 

Hoe het er nu naar uit ziet, lijkt het er op dat de olieprijzen kunnen gaan dalen tot 10 dollar per vat. De zorgen omtrent de wereldeconomie en de dalende vraag naar olie, en de spanningen tussen Saoedi-Arabië en Rusland hebben een grote neerwaartse druk op de oliemarkt.

In Europa zijn er strenge maatregelen om de verspreiding van het virus tegen te gaan. Veel landen zitten in lockdown waardoor de economie stilligt. Dat wil dus ook zeggen dat de Europese vraag naar olie op een laag pitje zit en dat is merkbaar op de oliemarkt. Ook in de Verenigde Staten van Amerika zijn er verschillende staten die hun inwoners verplichten om in quarantaine te leven.

With the additional quarantines that are now being put in place in Europe, this could see oil demand losses of up to 10 million barrels per day (bpd), which is so unprecedented and something I have never seen in 13 years as an oil analyst.

Bjornar Tonhaugen, hoofdstrateeg bij Rystad Energy, verwacht dat olie naar 10 dollar per vat gaat zakken door de omstandigheden op het wereldtoneel maar dat de prijzen daarna zullen gaan herstellen om uiteindelijk hun steun te vinden tussen de 30 en 40 dollar per vat.

Hij is van mening dat, van zodra COVID-19 onder controle is, de olieprijzen gaan herstellen richting de 40 dollar. Hogere prijzen ziet hij niet meteen zitten dit jaar maar een lichte opwaartse trend zit er zeker in. De vraag is alleen wanneer het virus onder controle zal zijn.

Bronnen: Hellenic Shipping News

Foto: Pxhere

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.