Europa - 14 september 2020 - Beursbrink

Wall Street koerst af op hogere opening

door REDACTIE BEURSBRINK

(ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse beurzen stevenen maandag af op een hogere opening. Futures op de toonaangevende S&P 500 index noteerden ruim een half uur voor de openingsbel tot 1,2 procent in het groen.

De Amerikaanse aandelenmarkten trokken zich voorbeurs op aan hernieuwde hoop op een coronavaccin en een stroom aan overnamenieuws.

AstraZeneca meldde zaterdag de klinische proeven voor zijn coronavirusvaccin te hervatten, nadat de studie vorige week vanwege onverklaarbare klachten bij een deelnemer tijdelijk werd stilgelegd.

CEO Albert Bourla van Pfizer voedde het optimisme nadat hij zondag in een televisie-interview zei dat een vaccin tegen het coronavirus nog dit jaar in de VS kan worden goedgekeurd als Pfizer voor eind oktober de werkzaamheid van zijn kandidaatvaccin bewijst.

“Er is meer positiviteit omtrent vaccins”, constateerde marktanalist Robert Carnell van ING. “De hervatting van de tests bij AstraZeneca zullen in dat licht worden gezien.” Bij gebrek aan slecht nieuws “is de standaard uitgangspositie voor aandelen nu om verder te stijgen”, volgens hem.

Een bron van zorg is de aanhoudende impasse in Washington over een nieuw stimuleringspakket en de aanhoudend oplopende spanningen tussen de VS en China.

Wall Street sloot vrijdag na een volatiele handelsdag uiteindelijk licht hoger, maar op weekbasis leverden de S&P, Dow en Nasdaq zo’n 2 tot ruim 4 procent in, waarbij met name de techsector weer zware verliezen incasseerde.

Volgens analist Michael Hewson van CMC Markets is er de vrees dat de waardering van de techsector te ver is opgelopen in een tijd waarin de politieke onzekerheid toeneemt in aanloop naar de Amerikaanse verkiezingen in november, met name omdat de sector in de vuurlinie zou kunnen zitten voor hogere belastingen in het geval Biden de verkiezingen wint.

Op macro-economisch vlak staan maandag in de Verenigde Staten geen publicaties geagendeerd.

De euro/dollar noteerde op 1,1875. Bij aanvang van de handelsdag in Europa bewoog het muntpaar nog op 1,1838 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op vrijdag stond er een stand van 1,1845 op de borden.

Olie noteerde maandag tot 0,8 procent lager. De OPEC heeft zijn prognoses voor de wereldwijde vraag naar olie opnieuw neerwaarts bijgesteld, vanwege de verwachting dat de economische klap van het coronavirus de wereldwijde vraag harder en langer zal treffen dan eerder verwacht.

Bedrijfsnieuws

Op fusie en overnamevlak werd bekend dat Softbank voor 40 miljard dollar het Britse ARM aan Nvidia verkoopt. Nvidia steeg voorbeurs 5,9 procent.

Gilead neemt Immunomedics voor 21 miljard dollar over. Gilead daalde voorbeurs 2,4 procent, terwijl Immunomedics maar liefst 106 procent steeg.

Verizon Communications heeft overeenstemming bereikt over de overname van Tracfone voor 6,25 miljard dollar.

De overnamestrijd rond de Amerikaanse activiteiten van de popularie app TikTok raast onverminderd door. De deadline voor een deal is 20 september. Diverse media schrijven dat moedermaatschappij ByteDance de verkoop van TikTok in de VS laat varen en inzet op een samenwerking met Oracle. Microsoft bevestigde dat ByteDance de activiteiten niet aan het bedrijf zal verkopen. ByteDance weigerde commentaar te geven over een mogelijke samenwerking met Oracle. Microsoft daalde voorbeurs 0,3 procent. Oracle noteerde 7,5 procent hoger.

Nikola heeft maandag opnieuw gereageerd op de beschuldigingen in een rapport van Hindenburg Research. Volgens de maker van elektrische vrachtwagens riekt dit rapport naar marktmanipulatie door een short seller en inmiddels is beurswaakhond SEC ook door Nikola ingelicht. Het aandeel Nikola lijkt tot 3 procent lager te openen.

Amazon neemt in de VS en Canada 100.000 werknemers aan om de sterke toename in online winkelen het hoofd te kunnen bieden. Het aandeel steeg voorbeurs 1,7 procent.

Huizenbouwer Lennar komt maandag nabeurs met cijfers. Het aandeel noteerde voorbeurs 2,5 procent hoger.

Slotstanden

De toonaangevende S&P 500 index sloot vrijdag 0,1 procent hoger op 3.340,97 punten. De Dow Jones index eindigde 0,5 procent in het groen op 27.665,64 punten en technologiebeurs Nasdaq daalde 0,6 procent tot 10.853,55 punten.

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

E-mail icon

Aandelen nieuws Europa

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Europa

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.