Nederland - 30 augustus 2021 - Artificiële Intelligentie
door STIJN

Nvidia profiteert van chiptekort

De wereld wordt geteisterd door een chiptekort. Voornamelijk de autosector ervaart problemen vermits er minder voertuigen geproduceerd kunnen worden. Het Amerikaanse Nvidia is één van die grote chipfabrieken die de vraag niet meer kan bijhouden. Analisten verwachten dan ook veel van het bedrijf en zien het aandeel gemakkelijk verder stijgen.

De vraag naar chips is immens hoog, zodanig hoog zelfs dat chipfabrikanten niet kunnen volgen en achterlopen op hun orders. En dat is duidelijk binnen bepaalde sectoren. Grote autobouwers, zoals bv. Volvo en Ford, kunnen maandelijks minder voertuigen van de band laten rollen omdat ze gewoonweg niet voldoende chips toegeleverd krijgen voor de productie.

Het Amerikaanse Nvidia profiteert ontzettend hard van de schaarste en wist in het tweede kwartaal sterke bedrijfsresultaten te halen. Marktkenners en analisten verwachten dat Nvidia nog meer omzet zal gaan draaien de komende kwartalen door het chiptekort. Rajvindra Gill, analist bij Needham & Co, heeft zijn koersdoel verhoogt van 200 dollar naar 245 dollar.

Arm Holdings

Er is echter een risico verbonden aan het aandeel van Nvidia, namelijk de overname van het Britse Arm Holdings. Deze chipontwerper is in handen van het Japanse Softbank en zou voor 40 miljard dollar overgenomen kunnen worden door Nvidia. Het enige probleem is dat er verschillende toezichthouders in bv. Europa en Japan hun goedkeuring moeten geven. Aandeelhouders zijn alleszins akkoord met de overname maar dat is niet voldoende om de deal rond te krijgen.

Gill ziet een slaagkans van 20 procent en mocht de deal niet kunnen doorgaan, dan zou dat volgens Gill geen ramp zijn. De wereld heeft namelijk meer en meer nood aan datacenters, artificiële intelligentie, grafische kaarten en chips. Dit is volgens nog altijd hetgeen waar het voor Nvidia om te doen is en waarom hij verwacht dat het aandeel alleen maar zal blijven stijgen.

Ondanks de forse stijging op korte termijn, blijft hij een voorstander en is hij van mening dat Nvidia nog altijd ‘a good buy’ is. Hij beweert zelfs dat Nvidia de kroon spant binnen hun sector.

Bronnen: Brock Ladenheim – Tipranks – CNBC

Foto: BagoGamesFlickrCC BY 4.0

Gerelateerd
E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.