Americas - 17 september 2019 - Aandelen

Wall Street beweegt richting licht lagere opening

door REDACTIE BEURSBRINK

(ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse beurzen stevenen dinsdag af op een licht lagere opening. Futures op de toonaangevende S&P 500 index noteren ruim een half uur voor de openingsbel tot 0,1 procent in het rood.

Beleggers houden de ontwikkelingen in het Midden-Oosten nauwlettend in de gaten, terwijl centrale bankiers in China en de Verenigde Staten tevens de aandacht opeisen. Vandaag begint het Federal Open Market Committee (FOMC) aan zijn tweedaagse beleidsvergadering, waarna de beleidsmakers naar verwachting aan het einde van de bijeenkomst woensdag de rente met een kwart procentpunt zullen verlagen.

De People’s Bank of China heeft ondertussen de rente voor zijn eenjarige bankkredietfaciliteit op 3,3 procent gehandhaafd, maar de centrale bank zal naar verwachting vrijdag wel in actie komen, door de benchmarkt-rentes voor nieuwe leningen te verlagen.

Wall Street is maandag lager gesloten, nadat de olieprijzen juist fors stegen na een aanval afgelopen weekeinde op de oliefaciliteiten in Saoedi-Arabië.

De Amerikaanse president Donald Trump zei maandag dat het “lijkt” alsof Iran achter de aanval zat, maar suggereerde dat er geen militaire reactie op handen is. De Saoedische regering noemde de aanval een “ongekende daad van agressie en sabotage”, maar wees niet direct met bde beschuldigende vinger richting Iran. Teheran ontkende verantwoordelijk te zijn voor de aanslag, waardoor ongeveer de helft van de olieproductie in Saoedi-Arabië momenteel plat ligt.

“De kalmerende toon van Saoedische functionarissen suggereren dat de situatie beheersbaar is. Nadat Saoedi-Arabië andere OPEC-leden maande niet te reageren met extra output, lijkt de grootste druk tijdelijk van de ketel gehaald”, zei analist Stephen Innes van AxiTrader.

China is van plan om een assistent van toponderhandelaar Liu He naar de Verenigde Staten te sturen om de weg vrij te maken voor handelsbesprekingen op hoog niveau begin oktober. Viceminister van financiën, Liao Min, zal woensdag een delegatie naar de VS leiden, meldde het ministerie in een korte verklaring. Op donderdag en vrijdag zullen de gesprekken plaatsvinden.

“Dat besluit is het belangrijkste richtpunt voor deze week”, aldus valutahandelaar Camille Faber van valutabroker Ebury dinsdag tegen ABM Financial News. “Er is een renteverlaging van 25 basispunten ingeprijsd.” Verder zal de markt toch vooral letten op wat voorzitter Jerome Powell te vertellen heeft en hoe president Donald Trump zal reageren. Trump ijvert al geruime tijd voor een veel lagere Amerikaanse rente.

Op macro-economisch vlak staan dinsdag een tweetal publicaties geagendeerd. Voorbeurs verschijnen industriële productiedata over augustus, gevolgd door het vertrouwen van huizenbouwers in september.

De euro/dollar noteerde op 1,1023. Bij aanvang van de handelsdag in Europa bewoog het muntpaar nog op 1,0998 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op maandag stond er een stand van 1,1000 op de borden.

Olie noteerde dinsdag 1,2 procent lager, na maandag 12 procent te zijn gestegen.

Bedrijfsnieuws

Energie-aandelen kunnen dinsdag waarschijnlijk opnieuw rekenen op de aandacht van beleggers, vanwege de aanhoudende spanningen in het Midden-Oosten. Chevron noteerde dinsdag voorbeurs 0,2 procent hoger, terwijl Exxon Mobil 0,1 procent steeg. Chevron won maandag 2,2 procent. Exxon Mobil won 1,5 procent.

Boeing noteerde voorbeurs vlak, na berichten dat een internationale luchtveiligheidstoezichthouder een rapport heeft afgerond, waarin het kritiek heeft op het Amerikaanse goedkeuringsproces voor Boeing’s 737 MAX jets.

De leverancier van werkplekken WeWork overweegt om zijn gepland beursgang uit te stellen. Dit schreef the Wall Street Journal maandagavond. De waardering valt bij een beursgang vermoedelijk ruim de helft lager uit dan de 47 miljard dollar die gold bij de laatste financieringsronde.

GM noteerde voorbeurs 0,1 procent lager, nadat bijna 50.000 werknemers maandag het werk neerlegden uit onvrede over de arbeidsvoorwaarden bij het concern. Een ontevreden president Trump schreef maandag op Twitter al: “Daar gaan we weer met General Motors en de United Auto Workers. Ga in gesprek en sluit een deal!”

3G verkocht 25,1 miljoen aandelen Kraft Heinz voor 28,44 dollar per stuk. Overigens houdt 3G na deze transactie nog altijd 245 miljoen aandelen Kraft Heinz in portefeuille. Tegelijkertijd heeft mede-oprichter Jorge Lemann van 3G ongeveer 3,5 miljoen aandelen Kraft Heinz gekocht voor 28,60 dollar per aandeel, zo blijkt uit een separate melding bij de SEC. In de elektronische handel voorbeurs noteerde Kraft Heinz 4,0 procent lager op 28,45 dollar.

Adobe en FedEx komen dinsdag nabeurs met kwartaalcijfers.

Slotstanden

De toonaangevende S&P 500 index sloot maandag 0,3 procent lager op 2.997,96 punten. De Dow Jones index eindigde 0,5 procent in het rood op 27.076,82 punten en technologiebeurs Nasdaq daalde 0,3 procent tot 8.153,54 punten.

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

E-mail icon

Aandelen nieuws Americas

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Americas

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.