Nederland - 20 november 2022 - Beursbrink
door STIJN

Saoedi-Arabië wil 50 procent van hun elektriciteit vergroenen

Saoedi-Arabië, ’s werelds tweede grootste olieproducent heeft gezegd dat ze 50 procent van hun elektriciteitsproductie willen ‘vergroenen’ tegen het jaar 2030. Daarmee zouden ze hun uitstoot van CO2 kunnen verlagen met 15 procent, goed voor een slordige 44 miljoen ton. 

De tweede Middle East Green Initiative Summit, die samenvalt met de klimaattop in Egypte, is een succesvolle bijeenkomst geweest. Kroonprins van Saoedi-Arabië Mohammed bin Salman heeft zijn ambitie uitgedrukt om de productie van elektriciteit tegen 2030 met 50 procent te vergroenen.

Dit zou goed zijn voor een vermindering van 15 procent van de uitstoot van CO2 van het land, oftewel 44 miljoen ton. Saoedi-Arabië wil ook dat er in het Midden-Oosten tegen 2035 67 miljoen ton minder CO2 wordt uitgestoten, goed voor 10 procent van de wereldwijde uitstoot.

Projecten

In 2020 wekte Saoedi-Arabië minder dan 730 GWh op uit hernieuwbare bronnen, goed voor 0,2 procent van de elektriciteitsproductie. Tegenwoordig omvat het nationale programma voor hernieuwbare energie van Saoedi-Arabië 13 projecten met een totale capaciteit van 4.870 megawatt, waaronder 4.470 megawatt aan zonne-energie en 400 megawatt aan wind.

De MGI heeft twee klimaatdoelen, naast de vermindering van de koolstofemissies heeft de regio toegezegd 50 miljard bomen te planten. Kroonprins Mohammed bin Salman zei dat ze de Green Middle East Initiative ondersteund hebben met een bedrag van 2,5 miljard dollar.

Bronnen: Independent

Foto: Susan Cipriano – Pixabay

Gerelateerd
E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.