Nederland - 12 januari 2020 - Beursbrink

Amerikaanse olieproductie op recordniveau

door STIJN

De olieprijzen geraken maar niet op dreef, ondanks de spanningen in het Midden-Oosten en de positieve evolutie in de handelsgesprekken tussen de Verenigde Staten van Amerika en China. De hoofdoorzaak heeft te maken met de Amerikaanse olieproductie die een nieuw recordniveau heeft bereikt. Er is een te groot aanbod van olie.

Wat zou je denken dat er met de olieprijzen zou gebeuren na de escalatie in het Midden-Oosten en het feit dat de handelsoorlog tussen de USA en China stilaan maar zeker wordt opgelost? Inderdaad, dat de olieprijzen ondertussen terug richting de 80 dollargrens zouden stijgen.

Niets is minder waar, olie noteert opnieuw een stukje lager dan vorige week. Brent noteert aan 65 dollar per vat en WTI aan 59 dollar per vat. De prijzen kregen een flinke duw in de rug na de berichten over de dood van topgeneraal Qassem Soleimani en de Iraanse vergeldingsactie maar nu blijkt dat de Amerikanen massaal olie blijven produceren, zakken de prijzen opnieuw.

Daling

Die stijging heeft vorige week dus plaats moeten maken voor een flinke daling wegens de oververhitte Amerikaanse schalie-olieproductie. Het is namelijk zo dat de Amerikanen van geen ophouden weten, hun productieniveau zit momenteel op een recordhoogte.

De Amerikanen hanteren een averechts beleid dan dat van de OPEC+. De OPEC+ is namelijk bezig met de olieproductie in te perken wat maakt dat de ze redelijk wat marktaandeel op de oliemarkt aan het verliezen zijn. Doordat de Amerikanen steeds meer hun eigen olie produceren, hoeven ze minder beroep te doen op buitenlandse olie. Vraag en aanbod zijn nog altijd niet in evenwicht.

Het feit dat de wereldeconomie niet meer zo hard groeit als voor de handelsoorlog, heeft natuurlijk ook een belangrijke impact op de evolutie van de olieprijzen. Zolang de wereldeconomie niet opnieuw versnelt, zullen de olieprijzen een neerwaarts druk blijven ondervinden.

Bronnen: FP

Foto: Pxfuel

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

Reageer op dit artikel