Americas - 15 augustus 2019 - Aandelen

Wall Street beweegt richting hogere opening

door REDACTIE BEURSBRINK

(ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse beurzen stevenen donderdag af op een hogere opening. Futures op de toonaangevende S&P 500 index noteerden ruim een half uur voor de openingsbel tot 0,4 procent in het groen.

De futures zagen voorbeurs eerdere winsten vervliegen, nadat China zei tegenmaatregelen te overwegen in antwoord op de Amerikaanse verhogingen van importtarieven op Chinese producten. Beter dan verwachte resultaten van retailreus WalMart trokken de futures terug in positief territorium.

Wall Street boekte woensdag forse verliezen, nadat de tienjarige rente woensdag tussentijds onder de tweejarige rente uitkwam. Deze zogenaamde omgekeerde rentecurve wordt over het algemeen als een signaal gezien dat er een recessie op komst is. Het was voor het eerst sinds 2007 dat de tienjaarsrente onder de tweejaarsrente uitkwam.

Trump haalde woensdag opnieuw uit naar de Federal Reserve omdat de Amerikaanse centrale bank de rentetarieven niet agressiever verlaagd, nadat de vrees voor een vertraging van de wereldwijde groei woensdag de financiële markten in zijn greep kreeg.

Trump twitterde dat niet zijn patstelling met China, maar de Fed de schuld is van de recente tekenen van zwakte. “We winnen enorm, tegen China….Ons probleem ligt bij de Fed”, twitterde hij, eraan toevoegend dat Fed-voorzitter Jerome Powell “geen idee heeft”.

Analisten stellen echter dat het onvoorspelbare handelsbeleid van Trump bedrijven ertoe zou kunnen aanzetten investeringen en het inhuren van nieuw personeel zou kunnen remmen, wat de economie verder zou vertragen.

“Wereldwijd reageren markten op deze onzekerheid. De handelsoorlog drukt een betekenisvolle stempel achter op handels- en bedrijfsinvesteringen in Duitsland en China, zei econoom Nathan Sheets van PGIM Fixed Income.

Donald Trump suggereerde een “persoonlijk ontmoeting” met de Chinese president Xi Jinping om de escalerende crisis in Hong Kong te bespreken en waarschuwde dat Beijing “humaan’ moet reageren op de protesten als het een handelsovereenkomst wil sluiten. “Ik ken president Xi van China heel goed”, zei Trump. “Hij is een geweldige leider die veel respect heeft voor zijn mensen. Hij is een goede man met een moeilijke zaak. Ik heb geen enkele twijfel dat als president Xi de kwestie Hong Kong snel en menselijk wil oplossen hij dat kan”, aldus Trump.

Op macro-economisch vlak werd voorbeurs bekend dat de detailhandeslverkopen in juli op maand- en jaarbasis zijn gestegen met achtereenvolgens 0,7 procent en 3,4 procent.

De arbeidskosten in Amerika zijn in het tweede kwartaal ten opzichte van het voorgaande kwartaal gestegen met 2,4 procent, terwijl de productiviteit met 2,3 procent steeg.

Het aantal eerste aanvragen voor een werkloosheidsuitkering in de Verenigde Staten steeg in de week eindigend op 10 augustus met 9.000 aanvragen tot 220.000 eerste steunaanvragen.

De bedrijvigheid in de regio rond Philadelphia daalde in augustus. De zogenoemde Philly Fed index daalde van 21,8 in juli naar 16,8 in augustus.

De New York Fed index voor de industrie in de regio New York is in augustus, na een herstel in juli, weer hersteld. De index steeg van 4,3 in juli naar een stand van 4,8 in deze maand.

Later op de dag verschijnen industriële productiedata, vertrouwensdata van huizenbouwers en de bedrijfsvoorraden geagendeerd.

De euro/dollar noteerde op 1,1138. Bij aanvang van de handelsdag in Europa bewoog het muntpaar nog op 1,1144 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op woensdag stond er een stand van 1,1138 op de borden.

Olie noteerde donderdag tot 0,8 procent lager op 54,21 euro.

Bedrijfsnieuws

WalMart steeg voorbeurs 6,8 procent, na beter dan verwachte tweedekwartaalresultaten. Voor het fiscale boekjaar 2020 voorziet de retailgigant een licht lagere tot licht hogere aangepaste winst per aandeel.

Cisco Systems noteerde in de elektronische handel voorbeurs 7,4 procent lager, nadat het netwerkbedrijf woensdag nabeurs een licht hoger dan verwachte aangepaste nettowinst rapporteerde, terwijl de omzet het afgelopen kwartaal in lijn met de verwachtingen was. De verwachtingen voor het huidige kwartaal vielen licht tegen.

NVIDIA publiceert nabeurs kwartaalcijfers en noteerde voorbeurs 0,5 procent hoger.

Alibaba steeg voorbeurs 3,4 procent. De Chinese e-commerce gigant rapporteerde vooreurs over zijn fiscale eerste kwartaal beter dan verwachte resultaten.

JCPenney heeft het afgelopen kwartaal  een verlies geboekt van 0,18 dollar per aandeel op een omzet van 2,51 miljard dollar, terwijl analisten rekenden op een verlies van 0,31 dollar per aandeel op een omzet van 2,64 miljard dollar. Het aandeel steeg voorbeurs 16,7 procent.

Amazon.com steeg 0,8 procent, na het nieuws dat Berkshire Hathaway, het investeringsvekikel van Warren Buffett, zijn belang in de online retailer heeft vergroot.

Slotstanden

De toonaangevende S&P 500 index sloot woensdag 2,9 procent lager op 2.840,60 punten. De Dow Jones index eindigde 3,1 procent in het rood op 25.479,42 punten en technologiebeurs Nasdaq daalde 3,0 procent tot 7.773,94 punten.

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

E-mail icon

Aandelen nieuws Americas

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Americas

Reageer op dit artikel