Nederland - 5 januari 2023 - Beursbrink
door STIJN

‘Markten schatten renteverhogingen verkeerd in’

Er schuilt een onderliggend gevaar op de financiële markten volgens Morgan Stanley’s Jim Caron. Hij vermoedt dat beleggers de renteverhogingen van de Amerikaanse centrale bank verkeerd inschatten. De markten azen vooral op kleinere ‘rate hikes’ maar ze houden geen rekening met de duurtijd van het ‘hawkish’ rentebeleid.

De Federal Reserve heeft een aantal keer de rentes verhoogd met 75 basispunten. In december vorig jaar haalden beleggers opgelucht adem omdat de Fed besloot de rentes niet meer met 75 maar met 50 basispunten te verhogen. De beslissing kwam er na een gunstig inflatierapport waaruit bleek dat de consumentenprijzen aan het afkoelen zijn.

Jim Caron, econoom bij Morgan Stanley, vreest dat de markten het rentebeleid van de Amerikaanse centrale bank verkeerd inschatten. Beleidsmakers zullen er alles aan blijven doen om de inflatie onder controle te krijgen. Ondanks de kleinere renteverhogingen die op de agenda staan, zal het rentebeleid niet snel gaan verzachten en nog maandenlang blijven duren.

I don’t believe the hiking cycles are sufficiently priced in. What’s priced in is that people expect rates to come down and I think we need to listen to what the central bankers are saying.

Doelstelling

Vorige week benadrukte een handvol beleidsmakers van de centrale bank om de inflatie terug te brengen tot hun doelstelling van 2 procent en de noodzaak van duidelijk bewijs van afnemende prijsdruk. Er is nog veel werk voor de boeg om de huidige inflatie terug te dringen naar 2 procent.

Caron verwacht dat de Fed de rentes zal verhogen tot 5,25 procent dit jaar en zal dit een tijdje aanhouden om zeker te zijn dat de inflatie onder controle is. Mocht er iets dramatisch gebeuren waarbij de inflatie opnieuw lijkt los te schieten, dan kunnen de rentes verhoogd worden naar 6 procent.

Bronnen: Leda Alvim – Yahoo Finance

Foto: Federal Reserve – Flickr

Gerelateerd
E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.