De grafiek die zegt dat aandelen positief gaan verrassen

Hieronder een belangrijke grafiek die onze positieve blik op de markten ondersteunt. Bijvoorbeeld waarom we met de Stock Trader azen op koopjes in de techsector.

De liquiditeitscondities worden beter. Dat betekent simpelweg dat er meer dollars in de economie terecht komen zodat er meer cash is om aandelen te kopen.

Maar de Fed is toch juist aan het verkrappen? Dat klopt, maar er zijn nog twee andere factoren die bepalend zijn.

1: Amerikaanse staatskas spekt de economie

Ten eerste zat de Amerikaanse staatskas op een flinke hoeveelheid dollars, die het in de afgelopen maanden aan het spenderen is, zonder dat het hiervoor extra geld bij leende.

2: Geldmarktfondsen gaan weer in obligaties

Ten tweede zit er nog +2 biljoen dollar gestald in de zogenoemde repo faciliteit bij de Fed. Zeg maar een speciale spaarrekening voor grote banken en vermogensbeheerders. Geldmarktfondsen zitten bijvoorbeeld voor een groot deel in deze repo faciliteit.

Alleen ook hier wordt in de afgelopen maanden geld uitgehaald (zie grafiek) en gaat naar Amerikaans schatkistpapier. Dat zie je aan de stijgende obligatiekoersen/dalende rentes. Kortom, hierdoor komen extra dollars in de economie.

Zal de verbeterde liquiditeit doorzetten?

De grote vraag is of het door gaat zetten? Dat zal aandelen immers doen laten stijgen. Het zal afhangen van inflatie en rentebeslissingen van de Fed.

Als geldmarktfondsen verwachten dat de Fed een soepeler rentebeleid zal hanteren, dan wordt het voor de fondsen aantrekkelijker om obligaties te kopen. De repo faciliteit biedt immers een rente gekoppeld aan de Federal Funds Rate en obligaties stijgen in waarde bij een lagere rente. Je wil dus liever in obligaties zitten dan in de repo, wanneer rentes dalen.

Een soepeler rentebeleid zal komen bij een afzwakkende inflatie. Het cijfer voorspellen is natuurlijk een onbegonnen zaak. Dinsdag zal het weer uitkomen.

De trend is in ieder geval dalend en het verloop van de olieprijs biedt optimisme voor voortzetten in de komende maanden. Bij een voorzetting, reken er op dat de Fed z’n verlichtende toon zal aanhouden en geldmarktfondsen weer dollars naar de economie sturen.

Iets wat me daarover optimistisch maakt, is het hoofdschouderpatroon in de Amerikaanse korte rente. Vaak tekenend voor een top. En daarmee een teken dat meer dollars naar de markten zullen vloeien.

Dus geen verkeerd idee om voor Kerst aandelen en misschien ook wel crypto op je verlanglijstje te zetten.


Dit artikel is geen beleggingsadvies. Het is geen gepersonaliseerde aanbeveling. Het bevat algemene informatie, op basis waarvan u (op eigen verantwoordelijkheid en voor eigen rekening en risico) beslissingen kunt nemen. BeursBrink raadt u aan om zelf advies in te winnen bij derden.

Tenzij anders vermeld, zullen wij dit artikel niet actualiseren. Het kan dus goed zijn dat de inhoud van dit artikel bij latere lezing is achterhaald door de actualiteiten en de ontwikkelingen. Het kan ook zijn dat met een bepaald aspect in het artikel geen rekening is gehouden. Hoewel BeursBrink zorgvuldigheid betracht, kan het ook voorkomen dat er onvolkomenheden in het artikel staan.

U bent zelf verantwoordelijk voor uw beleggingsbeslissing(en).

Aan het rapport en de inhoud ervan kunnen ook geen rechten worden ontleend. Het artikel is gebaseerd op aannames en vormt geen enkele garantie voor een bepaalde ontwikkeling of resultaat. BeursBrink is nooit aansprakelijk voor gebruik van dit artikel of de daarin opgenomen informatie.

Beleggen brengt grote risico’s en kosten met zich mee. U kunt uw inleg of een deel ervan verliezen. De waarde van uw belegging kan fluctueren. In zijn algemeenheid wijst BeursBrink erop dat het niet verstandig is om te beleggen met geld wat u nodig heeft om te kunnen voorzien in uw dagelijkse voorzieningen. In het verleden behaalde resultaten bieden voorts geen garantie voor de toekomst.

BeursBrink is niet verantwoordelijk voor de inhoud en/of juistheid van teksten, afbeeldingen of hyperlinks die door derden worden geplaatst in het artikel. Evenmin is BeursBrink verantwoordelijk voor informatie en/of berichten die door gebruikers van het artikel via internet verzonden worden.

Volg raja op de voet

Direct zien wanneer Raja een nieuwe kooptip plaatst? Meld je GRATIS aan!

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.