Nederland - 20 september 2018 - Beursbrink

Waarom Amsterdam jaloers is op de Amerikaanse en Canadese marihuana industrie

door STIJN

Marihuana roken in Amsterdam is zo normaal als het nuttigen van een biertje, maar marihuana produceren is een heel ander verhaal. Coffee shops verkopen al jarenlang marihuana aan hun klanten, hetzij om te roken of te eten. Deze shops mogen echter zelf geen marihuana produceren.

Als je dacht dat marihuana volledig legaal was in Amsterdam, heeft het mis. Consumenten mogen er inderdaad hun vrije gang gaan, maar de coffee shops zelf moeten zeer strenge regels volgen. Dat beaamt ook Joachim Helms, eigenaar van de Green House coffee shops en voorzitter van de DCRA.

The most difficult thing about having a coffee shop in the Netherlands is that it’s allowed to sell it, but it’s not allowed to buy it.

Op dat vlak zitten ze in Canada en de Verenigde Staten verder, de Nederlandse marihuana markt dreigt achterop te hinken als ze de regels hieromtrent niet aanpassen. Volgens Helms is alles goed georganiseerd, behalve het aspect van hoe coffee shops aan marihuana moeten geraken.

Sinds de jaren 70 geldt er een tolerantie beleid voor soft drugs in Nederland met de bedoeling om de markten voor soft en hard drugs gescheiden te houden. Er werden coffee shops geopend zodat mensen legaal en op een veilige manier soft drugs kunnen consumeren in plaats van drugs te verkrijgen via het illegale circuit. Op deze manier kan de zwarte markt ‘gecontroleerd’ worden.

Productie

Coffee shops mogen maar maximum 5 gram per klant verkopen en mogen zich niet vestigen in de nabijheid van een school. Tot zover de controle en organisatie van de verkoop van marihuana aan consumenten. Maar de aankoop van marihuana voor shops zelf is minder goed geregeld.

Op deze manier bestaat er toch een soort van ongeregeld ‘zooitje’ en is de markt nog niet volledig gereguleerd. De Nederlandse overheid gaat weldra experimenteren om marihuana te produceren in verschillende gemeentes. En dit zal nodig zijn indien Nederland wilt meegaan in het wereldwijde marihuana verhaal, de globale markt zou tegen 2025 146 miljard dollar waard zijn.

Bronnen: CNBC

Foto: Baadu – Pixabay

Benieuwd waar het Team van BeursBrink nu kansen ziet in de marihuanamarkt? 

Bekijk snel deze Marihuana Handleiding

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

Reageer op dit artikel