Nederland - 23 augustus 2018 - Beursbrink

Voorraad lithium nog lang niet uitgeput

door STIJN

Er zijn hoe langer hoe meer batterijen in gebruik door de opkomst van elektrische voertuigen en de opslag van energie die opgewerkt is door de natuurelementen. Deze batterijen zijn dus van cruciaal belang en worden vervaardigd met behulp van lithium. De vraag is immens hard gestegen maar volgens een rapport van het IEA is er voorlopig meer dan voldoende aanbod.

De grondstof lithium is nog nooit zo gegeerd geweest als nu. Dat blijkt uit een rapport van het Internationaal Energie Agentschap (IEA). Het aantal investeringen in deze mijnen is de afgelopen zes jaar ontzettend hard gestegen omdat de vraag naar lithium 6,5 keer gegroeid is in deze periode.

Dat is een toename van 140% per jaar, grotendeels veroorzaakt door de opkomst van hernieuwbare energie en de omschakeling van voertuigen die rijden op fossiele brandstoffen naar een elektrische aandrijving. De grondstof wordt voornamelijk gewonnen in Argentinië, Chili en Australië.

Aanbod

Om de vraag te kunnen bijbenen, zullen er meer mijnen moeten worden geopend. Het rapport van de IEA stelt vast dat er in 2025 veertig procent meer lithium nodig zal zijn dan de huidige productiecapaciteiten. Dat zou geen probleem mogen zijn vermits de wereldwijde voorraad 53 miljoen ton bedraagt. Het IEA beweert dat er ruim voldoende aanbod is om de vraag op te vangen.

Volgens een berekening van het agentschap, op basis van de reserves en het productieniveau, kunnen we 300 jaar verder. Die periode zal wellicht verkorten naarmate de vraag naar lithium gaat toenemen. Dat geldt ook in geval de productie wordt teruggeschroefd omwille van striktere eisen.

De toenemende vraag naar lithium komt voor een groot deel uit China. Daar probeert de regering om zoveel mogelijk elektrische voertuigen op de baan te krijgen. Ook hernieuwbare energie is hier een belangrijk agendapunt omdat China één van de meest vervuilende landen ter wereld is.

Bekijk ook beleggen in kobalt

Bronnen: TW.nl

Foto: Pxhere & Con-struct – Wikimedia – CC BY 3.0

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

Reageer op dit artikel