Nederland - 15 februari 2023 - Beursbrink
door STIJN

Olieprijzen dalen door Amerikaanse voorraden

De situatie op de oliemarkt blijft volatiel. Dat is ook niet verwonderlijk gezien de factoren die momenteel spelen op het wereldtoneel. De oorlog in Oekraïne, de Westerse sancties, het productiebeleid van de OPEC+, de Amerikaanse voorraden, het zijn allemaal invloeden die de olieprijzen bepalen.

Nadat de olieprijzen vorige week een korte en scherpe stijging doormaakte, lijkt het deze week tijd om wat af te koelen. De Verenigde Staten van Amerika hebben gemeld dat ze hun voorraden aan het aandikken zijn met miljoenen olievaten. Het stuurde de prijs voor een vat WTI opnieuw richting 77,65 dollar. Enkele dagen geleden was de 81 dollar per vat in zicht.

Volgens een rapport van American Petroleum Institute zou de Amerikaanse olievoorraad vorige week zijn gegroeid met 10,5 miljoen vaten. Zelfs het bericht van het Internationaal Energieagentschap dat de vraag naar olie gaat toenemen dit jaar door de heropening van de Chinese economie, kon een daling van de olieprijzen niet verhinderen.

Inflatie en rentes

Stephen Brennock, analist bij PVM, benadrukt dat de zorgen op de oliemarkt te maken hebben met, enerzijds de toename van de olievoorraden en anderzijds door vernieuwde zorgen inzake de inflatoire druk.

Prices are dropping anew this morning amid worries over swelling US oil supplies. The latest US CPI data were a cause for concern given that they highlighted the risk of renewed inflationary pressures.

Een Amerikaans plan voor een verplichte verkoop van vaten uit de Strategic Petroleum Reserve heeft ook een invloed op de prijsdaling. Dat komt bovenop de druk die wordt gecreëerd door de sterkere dollar en de verwachting dat de Federal Reserve de rentetarieven gaat blijven verhogen, dit vermindert de aantrekkingskracht van grondstoffen.

Bronnen: Sharon Co & Alex Longley – Yahoo Finance

Foto: John Ciccarelli , BLM – FlickrPublic domain

Gerelateerd
E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

Abonneer
Laat het weten als er
3 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
1 jaar geleden

I like the efforts you have put in this, regards for all the great content.

1 jaar geleden

I just like the helpful information you provide in your articles

1 jaar geleden

I very delighted to find this internet site on bing, just what I was searching for as well saved to fav

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.