Europa - 18 september 2020 - Aandelen

Vlakke opening Wall Street in de maak

door REDACTIE BEURSBRINK

(ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse beurzen gaan vrijdag een per saldo vlakke opening tegemoet. Futures op de toonaangevende S&P 500 index noteerden ruim een halfuur voor de opening tot 0,2 procent in het groen.

De Verenigde Staten kondigden vrijdagmiddag maatregelen tegen WeChat en TikTok aan. Deze apps vormen volgens de VS een bedreiging voor de nationale veiligheid.

Onder meer mogen de apps straks niet meer door Amerikaanse partijen worden aangeboden en worden updates verboden. Dit betekent dat bijvoorbeeld Apple en Google WeChat en TikTok uit hun appstore moeten gaan weren.  Ook mogen bedrijven straks geen betalingen meer laten lopen via WeChat in de VS.

De eerste maatregelen gaan in op zondag 20 september. TikTok kan een deel van de maatregelen nog ontlopen tot 12 november. Dan moet echter TikTok ook de zorgen bij de Amerikaanse regering hebben weggenomen, anders wordt het door dezelfde maatregelen getroffen als WeChat. Bytedance, eigenaar van TikTok, probeert met Oracle en Walmart een oplossing te vinden voor diens Amerikaanse activiteiten.

De Amerikaanse regering heeft volgens persbureau Bloomberg ook diverse gamebedrijven waarin het Chinese Tencent een belang heeft, gevraagd om openheid van zaken te geven over de manier waarop zij gegevens beveiligen.

Vandaag is het verder nog optie-expiratie, zoals elke derde vrijdag van de maand, maar in september betreft het de grote expiratie, de zogeheten ‘Quadruple Witching’. Dit kan voor de nodige volatiliteit gaan zorgen.

“Het is normaal gesproken een dag waarop je aan je scherm gekluisterd bent en je kijkt naar de volatiliteit”, aldus Altaf Kassam, hoofd beleggingsstrategie voor State Street Global Advisors in Europa. “We hebben een abnormale hoeveelheid opties op individuele aandelen gehad, dus je zou wat beweging kunnen zien in individuele aandelen.” Daardoor kunnen de Amerikaanse beurzen, en zeker de Nasdaq, in beweging worden gezet.

Volgens Kassam heeft de markt inmiddels het “makkelijke deel” van het herstel achter zich, en wordt het nu moeilijker om verder omhoog te gaan.

“De markt is ongeïnspireerd na de recente vergaderingen van de centrale bank”, aldus hoofdstrateeg Robert Greil van Merck Finck Privatbankiers. De markt wacht volgens hem nu op de volgende ronde steunmaatregelen. Die kunnen zowel door de centrale banken als de politiek worden gelanceerd. Het wachten is vooral op het nieuwe Amerikaanse steunpakket, aldus Greil.

Berichtgeving wijst erop dat de Democraten en Republikeinen in een impasse zitten over een nieuwe ronde van coronasteun, ondanks dat president Donald Trump aandringt op een akkoord.

Op macro-economisch vlak hebben beleggers vandaag oog voor onder andere de vrijgave van het Amerikaanse consumentenvertrouwen. Het betreft een voorlopige lezing.

Olie noteerde vrijdag in het rood. Een oktober-future West Texas Intermediate daalde 0,6 procent tot 40,72 dollar, terwijl een november-future Brent 0,8 procent lager bewoog op 42,93 dollar.

De euro/dollar noteerde op 1,1841. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1849 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op donderdag stond er een stand van 1,1850 op de borden.

Bedrijfsnieuws

Het aandeel Oracle opent vermoedelijk 1,3 procent lager en het aandeel Walmart, dat samen met Oracle een samenwerking wil met de Amerikaanse activiteiten van TikTok, opent 0,4 procent in het rood. Apple en Alphabet, het moederbedrijf van Google, lijken wel hoger te openen.

Tesla lijkt zich op te maken voor een openingswinst van bijna 5 procent. Verschillende analisten lieten zich positief uit over het aandeel. Wedbush gaf een koersdoel af van 475,00 dollar en Piper Sandler zelfs van 515,00 dollar.

Slotstanden

De S&P 500 sloot donderdag 0,8 procent in het rood op 3.357,01 punten en de Dow Jones index daalde 0,5 procent op 27.901,98 punten. De Nasdaq leverde 1,3 procent in op een slot van 10.910,28 punten.

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

E-mail icon

Aandelen nieuws Europa

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Europa

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.