Americas - 13 augustus 2020 - Aandelen

Vlakke opening Wall Street in de maak

door REDACTIE BEURSBRINK

(ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse beurzen gaan donderdag een grofweg vlakke opening tegemoet, na de stevige winsten op woensdagavond.

Futures op de toonaangevende S&P 500 index noteerden ruim een halfuur voor de opening 0,1 procent in het groen.

Beleggers keken donderdag vooral uit naar de wekelijkse steunaanvragen, die zicht zouden moeten geven op de stand van de Amerikaanse arbeidsmarkt.

Er werden afgelopen week 963.000 eerste aanvragen voor een werkloosheidsuitkering ingediend. Economen rekenen op voorhand op 1,1 miljoen nieuwe steunaanvragen. Het was voor het eerst sinds medio maart dat de eerste steunaanvragen onder de 1 miljoen uitkwamen, onderstreepte fondsmanager Jeroen Blokland van Robeco. De verlengde steunaanvragen kwamen uit op het laagste niveau sinds begin april.

“De Amerikaanse steunaanvragen gaan vlug omlaag, en dit zal door de markten toegejuicht worden”, reageerde marktanalisten Naeem Aslam van AvaTrade. Volgens hem toont dit aan dat de Amerikaanse economie veerkrachtiger wordt.

Vorige week meldde het Amerikaanse ministerie van Arbeid net geen 1,2 miljoen eerste aanvragen voor een werkloosheidsuitkering. Dat was ongeveer een kwart miljoen minder dan de week ervoor.

Op de macro-agenda stonden voor vandaag ook de Amerikaanse importprijzen in juli op de agenda. De importprijzen stegen met 0,7 procent op maandbasis, na een stijging met 1,4 procent in juni. Dat kwam grofweg overeen met de verwachtingen van economen.

Verder wachten beleggers nog steeds op een akkoord tussen de Democraten en Republikeinen over een tweede coronasteunpakkett. Terwijl de Amerikaanse president Donald Trump begin deze week door decreten steun aan de aandelenmarkten kon geven, laat een duurzaam akkoord op zich wachten. Wel is de markt van mening dat zo’n akkoord er uiteindelijk zal komen, omdat geen akkoord te grote schadelijke gevolgen zal hebben.

De toenemende spanningen tussen de VS en China wegen ook op het sentiment. Vertegenwoordigers van beide landen zullen zaterdag virtueel bijeenkomen om over de Fase 1 handelsdeal te spreken.

Meer dan 12 Amerikaanse bedrijven hebben zich verzet tegen de plannen van de Amerikaanse regering om WeChat van de Chinese internetgigant Tencent in de Verenigde Staten in de ban te doen. Dit schreef The Wall Street Journal donderdag.

Onder meer Apple, Ford Motor, Walmart en Walt Disney hebben volgens de zakenkrant dinsdag in een telefonische bijeenkomst met vertegenwoordigers van het Witte Huis hun zorgen uitgesproken over de mogelijke impact van de ban van WeChat. Zij vrezen voor hun eigen concurrentiepositie in China.

De VS heeft daarnaast de aandacht weer op Europa. Washington handhaafde importheffingen op 7,5 miljard euro aan EU-producten. De wereldhandelsorganisatie heeft hiervoor toestemming gegeven vanwege de illegale steun aan Airbus. Een zelfde kwestie speelt overigens bij Boeing.

Marktanalist Connor Campbell van Spreadex zag dat dit niet tot een escalatie heeft geleid, anders zouden de beurzen dieper in het rood hebben gestaan.

Olie werd donderdag iets duurder. Een september-future West Texas Intermediate steeg 0,1 procent tot 42,70 dollar, terwijl een oktober-future Brent stabiel op 45,42 bleef dollar.

De euro/dollar noteerde op 1,1839. Bij aanvang van de handelsdag in Europa bewoog het muntpaar nog op 1,1808.

Bedrijfsnieuws

Lyft heeft in het tweede kwartaal het aantal chauffeurs en omzet dramatisch zien dalen, door de reisbeperkingen die golden vanwege het coronavirus. CEO Logan Green voegde echter toe dat het aantal ritten in juli alweer 78 procent hoger lag dan het dieptepunt in april.

Cisco heeft in het afgelopen kwartaal zoals verwacht last gehad van de coronacrisis, en voorziet ook voor het lopende kwartaal een omzetdaling. Voor het huidige kwartaal rekent Cisco op 0,69 tot 0,71 dollarcent per aandeel, als aangepaste winst. Dat is lager dan de 0,75 dollar die de markt had voorzien. Cisco dreigt 7 procent lager te openen.

Thermo Fisher Scientific ziet af van de overname van Qiagen omdat er te weinig aandelen onder het bod zijn aangemeld. Themo wilde minimaal 66,7 procent van de aandelen in handen krijgen, maar nog niet de helft van aandeelhouders meldde zijn stukken aan. Qiagen kan nu een vergoeding van 95 miljoen dollar tegemoet zien.

Slotstanden

De S&P 500 sloot woensdag 1,4 procent hoger op 3.380,34 en de Dow Jones index steeg 1,1 procent. Technologiebeurs Nasdaq kreeg er zelfs 2,1 procent bij.

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

E-mail icon

Aandelen nieuws Americas

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Americas

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.