Nederland - 20 oktober 2018 - Beursbrink

Vanadium wordt steeds relevanter

door STIJN

Hoewel het niet zo opwindend is als de transformatie in de automarkt met de overgang naar elektrische voertuigen, heeft de vraaggroei naar batterijen die worden gebruikt voor de opslag van hernieuwbare energie het potentieel om een grotere impact op de mijnbouw te hebben.

Een van de belangrijkste technologieën die marktaandeel kunnen afsnoepen van lithium-ion voor grootschalige opslagsystemen zijn de zogenaamde vanadium redox-flowcellen.

De stijging van de vanadium prijzen versnelt voornamelijk door vanadiumpentoxide (V2O5) vlokken, die worden namelijk gebruikt in energieopslagsystemen zoals autobatterijen. De prijs in China staat momenteel op 61,75 dollar per kilogram. Dat is niet meer zo ver verwijderd van het hoogste punt ooit in 2005. V2O5 is meer dan 550 procent gestegen sinds september 2016.

Vanadiumpentoxide is slechts een fractie van de totale markt, de grondstof wordt voornamelijk gebruikt om staal te versterken (ongeveer 90 procent van de markt). De prijzen van ferro-vanadium stegen de afgelopen week met 10 procent en bereikten ook een 13-jaars hoogtepunt  van 118 dollar per ton in Europa. In 2005 bereikte de prijs van vanadium een piek op  120 dollar per ton.

Hoewel het lange-termijnverhaal voor vanadium zich in de batterijsector kan afspelen, creëert de Chinese introductie van nieuwe wapenstandaarden volgende maand op dit moment een krapte in de markt. In een onderzoeksnotitie zegt BMO Capital Markets, een investeringsbank, dat het verwacht dat de Chinese uitvoer van ferrovanadium het komende jaar zal afnemen omdat de binnenlandse vraag naar de wapening industrie blijft stijgen.

Vervanger voor lithium-ion?

Desalniettemin ziet het er voor vanadium zeer positief uit om lithium-ion op termijn te vervangen voor wellicht de grootste industrieën op dit moment, namelijk de energie- en auto-industrie.  Er wordt tegenwoordig steeds vaker ingezet op elektrische voertuigen en hernieuwbare energie, alsook de opslag van energie. En dat is net waar vanadium batterijen beter in zijn dan lithium-ion.

Vanadium batterijen hebben een levensduur van meer dan 20 jaar zonder capaciteitsverlies en zijn niet-ontvlambaar. Een ander voordeel ten opzichte van lithium-ion is dat dit type batterij tegelijk kan worden opgeladen en ontladen, waardoor het zeer geschikt is voor grootschalige opslag van hernieuwbare bronnen zoals zon en wind bij aansluiting op een elektriciteitsnet.

Bronnen: Mining.com

Foto: Mikes Photos – Pixabay

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.