Nederland - 14 augustus 2020 - Beursbrink

USA ‘still happy’ met Chinese aankopen

door STIJN

De Verenigde Staten van Amerika en China zullen zich nog altijd aan de ‘phase one deal’ houden hoewel China achterloopt op schema. Het aantal aankopen is aan de lage kant en verloopt niet geheel volgens afspraak. Toch zei Washington ‘tevreden’ te zijn met de huidige stand van zaken want de ‘phase one deal’ is meer dan ‘aankopen’ alleen. 

De handelsovereenkomst tussen de Verenigde Staten van Amerika en China zal voorlopig niet geschrapt of gewijzigd worden. De Amerikanen hebben laten weten ‘tevreden’ te zijn met de huidige stand van zaken en de inspanningen van China. Er is te weinig aangekocht geweest maar het gaat over meer dan Chinese aankopen. Andere afspraken worden tot nu toe wel nageleefd.

Clete Willems, voormalig Amerikaans onderhandelaar, benadrukt dat het niet alleen de Chinese aankopen zijn die werden vastgelegd in de overeenkomst. Ook zaken zoals intellectuele eigendommen en toegang tot de Chinese markt maken een groot deel uit van de deal.

There is a whole structural side to this deal and on the structural components, whether it comes to intellectual property, financial services, market access and having China change some of its laws on agriculture, China is more or less, doing what it said it was going to do.

Op dat vlak komen de Chinezen hun afspraken wel goed na. Vandaar dat de Amerikanen tevreden zijn met de ‘phase one deal’. Peking is effectief werk aan het maken om buitenlandse investeerders gemakkelijker toegang te geven tot hun markten en intellectuele eigendommen te beschermen.

Joe Biden

De relatie tussen beide landen is sinds het aanstellen van Trump als president tot een historisch dieptepunt gedaald. Peking hoopt dat de verkiezingen in november voor een ‘Biden reset’ zullen zorgen. Niet dat presidentskandidaat Joe Biden alle plooien zal gladstrijken. Maar hij is volgens China minder agressief en meer geneigd om op een constructieve manier problemen op te lossen.

Bronnen: CNBC

Foto: Pickpic

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.