Nederland - 3 februari 2020 - Beursbrink

Brengt het coronavirus de ‘phase one deal’ in gevaar?

door STIJN

Bestaat de kans dat het coronavirus roet in het eten gooit in de ‘phase one deal’ die de USA en China recentelijk hebben gesloten met elkaar? Volgens een rapport van Panjiva Research is de kans behoorlijk reëel omdat de Chinese economie rechtstreeks beschadigd wordt door het virus. Het kan dus zijn dat ze hun beloftes niet gaan kunnen nakomen.

De ‘phase one deal’ tussen de Verenigde Staten van Amerika en China werd enkele weken geleden concreet gemaakt. Beide partijen hebben afspraken en beloftes gemaakt waardoor de handelsbalans tussen beide landen meer in evenwicht zouden geraken. Voor China is dit een uitdaging maar door het coronavirus zouden de uitdagingen nog groter kunnen worden.

China has committed to a 88.3% increase in imports of manufactured goods from the U.S. in 2021 versus 2017. A prolonged demand interruption could make delivering those targets more difficult.

De uitbraak van het virus bevindt zich in Wuhan, de hoofdstad van de Hubei provincie. De Chinese autoriteiten hebben verschillende delen van de provincie in quarantaine geplaatst waardoor de activiteiten er volledig stilliggen. Laat dat net een probleem zijn vermits hier veel producenten en fabrikanten actief zijn voor Amerikaanse bedrijven.

De economische uitdagingen worden alleen maar groter voor China en dat maakt het voor hen nog lastiger om de beloofde afspraken na te komen. Analisten waren eerder al sceptisch of ze de doelstellingen zouden halen, nu met het coronavirus zijn de twijfel nog groter.

Amerikaans president Donald Trump heeft ook al laten weten niet te willen wijken mocht China het moeilijk krijgen door het virus. De importheffingen zullen blijven bestaan en zullen niet worden versoepeld mocht China in de problemen komen door tragere economische groei.

Bronnen: CNBC

Foto: Pikrepo

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Commentaren
Inline Feedbacks
View all comments