Nederland - 21 november 2018 - Beursbrink

Tieners grijpen eerder naar marihuana dan alcohol of tabak

door STIJN

Dat marihuana steeds meer gegeerd is, valt ook op bij het gebruik ervan bij jongeren. Waar men vroeger eerst greep naar alcohol en tabak, zien we nu een ommekeer plaatsvinden. Tieners lijken eerst marihuana te proberen om daarna pas naar alcohol en tabak over te schakelen.

Een ‘interessante’ evolutie bij de jonge generatie, marihuana krijgt steeds meer de hoofdrol toebedeeld onder de categorie ‘alcohol, tabak en marihuana’. Vroeger was het zo dat jongeren het eerst in contact kwamen met alcohol, daarna tabak en op de laatste plaats marihuana. Dat is nu niet meer het geval, het groene spul lijkt voorrang te krijgen op de rest.

Marihuana eerst

Marihuana lijkt het spul te zijn waar ze eerst naar grijpen en daarna pas volgt de rest. De komt niet omdat ze meer marihuana nuttigen maar omdat alcohol en tabak minder interessant zijn en ‘marktaandeel’ hebben, dat komt voornamelijk door het soepele beleid omtrent cannabis.

As we’ve seen the dramatic declines in alcohol and tobacco, we haven’t seen dramatic declines in marijuana, so now every year it’s more and more likely that kids are starting their drug-use careers with marijuana.

Katherine M. Keyes, professor aan de Columbia Universiteit, merkt op dat er een transformatie plaatsvindt waarbij de rollen van de verschillende soorten drugs worden herverdeeld met marihuana als nieuwe hoofdrolspeler. Tieners roken en drinken veel minder dan vroeger omwille van de gevaren die ermee gepaard gaan.

Hoogstwaarschijnlijk zal deze trend worden verdergezet naarmate marihuana nog minder gestigmatiseerd wordt en meer en meer staten stemmen om het als medicijn te legaliseren.

Een logisch gevolg als je een bepaalde drug toegankelijk maakt voor het brede publiek. Ondanks dat het illegaal is voor jongeren om marihuana te roken, wordt het toch door hen gebruikt maar dat geldt ook voor alcohol en tabak. Dit is een ‘ongewenste’ evolutie van het hele marihuana gebeuren. Hoe acceptabeler marihuana wordt, hoe meer jongeren het zullen gebruiken.

Bronnen: The Verge

Foto: Quote Catalog Flickr – CC BY 2.0

Benieuwd waar het Team van BeursBrink nu kansen ziet in de marihuanamarkt? 

Bekijk snel deze Marihuana Handleiding

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

Reageer op dit artikel