Energy - 9 maart 2020 - Beursbrink

Terugval olieprijs naar begin 2016 dreigt

door REDACTIE BEURSBRINK

(ABM FN-Dow Jones) Nu oliekartel OPEC en diens partners, met name Rusland, niet tot een akkoord zijn gekomen over het inperken van de productie en daarmee het verband OPEC+ uiteen dreigt te vallen, kan de olieprijs mogelijk terugvallen naar de niveaus van begin 2016. Dit stelden analisten van Berenberg maandag in een olierapport, waarin het ook aangaf dat het niet op een dividendverlaging bij BP, Royal Dutch Shell of Equinor rekent.

Saoedi-Arabië wilde de productie met nog eens 1,5 miljoen vaten inperken, maar Rusland weigerde hiermee akkoord te gaan. Ook kwamen OPEC+ niet tot een verlenging van de huidige productiebeperking van 2,1 miljoen vaten per dag. Deze afspraak loopt op 1 april af.

Saoedi-Arabië, dat zaterdag de prijzen al stevig verlaagde, dreigt nu om vanaf april de olieproductie op te voeren en daarmee zou de oliemarkt kunnen terugvallen naar begin 2016, toen het oliekartel ook niet tot overeenstemming wist te komen over productiebeperkingen en de olieprijs daalde naar 28 dollar per vat. Deze prijsdaling had tot gevolg dat de Amerikaanse olieproductie scherp afnam.

Uiteindelijk, zo benadrukte Berenberg, was de gemiddelde olieprijs in 2016 nog altijd 45 dollar per vat.

Overigens verwacht Berenberg niet dat per 1 april de productie direct weer met 2,1 miljoen vaten zal stijgen, aangezien veel olielanden met de nodige problemen kampen. In de komende maanden, zo voorzien de analisten, zullen er ongeveer 1,5 miljoen vaten bijkomen, vooral dankzij een productieverhoging in Saoedi-Arabië.

Berenberg sluit ook niet uit dat de agressieve opstelling van Saoedi-Arabië een poging is om Moskou weer aan de vergadertafel te krijgen.

Ondanks alle tegenwind op de oliemarkt, voorziet Berenberg niet dat BP, Royal Dutch Shell of Equinor het dividend over 2020 zullen verlagen.

“Bedrijven kunnen hun investeringen verlagen en hun gearing op korte termijn verhogen om het dividend te kunnen betalen”, aldus de analisten. Wel verwacht Berenberg dat de inkoop van eigen aandelen zal worden opgeschort en het dividend mogelijk weer in aandelen zal worden betaald, indien de tegenwind op de oliemarkt tot in 2021 zal aanhouden. Maar hiermee houdt Berenberg geen rekening. De zakenbank verwacht dat het om een tijdelijke verstoring gaat.

Koersdalingen bieden volgens Berenberg dan ook “interessante koopmomenten”, maar geduld met dergelijke beleggingen is wellicht wel vereist, waarschuwden de analisten.

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

E-mail icon

Aandelen nieuws Energy

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Energy

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.