Nederland - 13 november 2020 - Beursbrink

IEA beweert dat vaccin voorlopig geen redding is voor oliemarkt

door STIJN

Het Internationale Energieagentschap heeft helaas minder positief nieuws. Ze verwachten niet dat het COVID-vaccin van Pfizer soelaas zal brengen voor de oliemarkt tijdens de eerste jaarhelft van 2021. Met andere woorden, ze verwachten dat de oliemarkt het moeilijk zal blijven hebben de komende maande wegens aanhoudende uitdagingen.

Een COVID-vaccin dat effectief werkt zou een redding zijn voor de wereldeconomie. Maar goed dat Pfizer een vaccin heeft dat voor 90 procent effectief is en vanaf eind december wereldwijd verdeeld kan worden. Alles zal snel kunnen normaliseren, echter vermoedt het Internationale Energieagentschap niet dat de oliemarkt op korte termijn zal herstellen.

Voor het jaar 2021 verwachten ze dat de vraag naar olie gaat stijgen naar 5,8 miljoen vaten per dag, dat is een verhoging van 300.000 vaten per dag meer dan ze vorige maand hadden voorspeld. Dat is een verbetering maar toch heel voorzichtig. Ze verwachten beterschap maar geen duurzaam herstel door het vaccin. De uitdagingen zullen de komende maanden aanwezig blijven, aldus het IEA.

However, it is far too early to know how and when vaccines will allow normal life to resume. For now, our forecasts do not anticipate a significant impact in the first half of 2021.

Aanhoudende uitdagingen

Het zal nog een hele tijd duren alvorens het vaccin massaal verdeeld zal geraken. Zolang het normale leven niet terugkeert, zal de oliemarkt problemen blijven ervaren. Het IEA benadrukt dat de lage vraag en de stijgende olievoorraden een immense druk uitoefent op de olieprijzen.

Voor de OPEC+ is het ook niet duidelijk wat ze moeten doen. Het evenwicht herstellen op de oliemarkt is prioriteit nummer één. De OPEC+ heeft alleszins hun voorspellingen voor dit jaar en volgend jaar neerwaarts aangepast. Ze verwachten dit jaar een daling van 9,8 miljoen vaten olie per dag ‘year-on-year’ en een rebound naar 6,8 miljoen vaten olie per dag voor 2021.

Bronnen: CNBC

Foto: Pxfuel

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.