VIP ACTIE

Word een VIP!
dagen uren min sec
Nederland - 15 december 2020 - Beursbrink

‘Positieve impact vaccins pas merkbaar op oliemarkt over enkele maanden’

door STIJN

Deze maand gaat de geschiedenis in als het begin van de einde van de pandemie. In het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten, Canada, Saoedi-Arabië, etc… zijn ze begonnen met het vaccineren van de bevolking. Hoewel het enthousiasme op de financiële markten terecht is, vermoedt het Internationale Energieagentschap niet dat de positieve effect van de vaccins snel merkbaar zal zijn op de oliemarkt.

De olieprijzen zitten in de lift dankzij de vaccinhoop begin deze maand en nu ook effectief dankzij het gebruik ervan in verschillende landen. Het positieve effect is duidelijk merkbaar op de aandelenmarkten en de oliemarkt. Toch waarschuwt het Internationale Energieagentschap dat de effectieve vraag naar olie pas zal toenemen ergens midden 2021.

The understandable euphoria around the start of vaccination programmes partly explains higher prices but it will be several months before we reach a critical mass of vaccinated, economically active people and thus see an impact on oil demand.

Het feit dat de olieprijzen nu al aan het stijgen zijn, is dus niet representatief volgens het IEA maar eerder speculatief. Ze voorspellen zelfs dat de vraag naar olie dit jaar zal dalen met 50.000 vaten per dag. Voor het jaar 2021 voorspellen ze 170.000 vaten per dag minder wegens de verwachting dat er minder gevlogen zal worden en dat het luchtverkeer pas later in 2021 zal herstellen.

In the meantime, the end of year holiday season will soon be upon us with the risk of another surge in COVID-19 cases and the possibility of yet more confinement measures.

Vraag en aanbod

Vooral de harde lockdown in Europa zouden ervoor zorgen dat de vraag naar olie laag blijft. Men verwacht dat de gegevens voor het vierde kwartaal minder positief zullen zijn dan van het derde kwartaal vermits verschillende Europese landen opnieuw in lockdown gingen in november.

De wereldwijde olievoorraden, die zijn gestegen omdat de consumptie tijdens de coronapandemie fors daalde, zullen tegen juli 2021 eindelijk een tekort bereiken vergeleken met het niveau van vóór de crisis, aldus het Internationale Energieagentschap.

Bronnen: CNBC

Foto: David ROUMANET – Pixabay

Korting op alle rapporten en ebooks

PAK DIE DEALS
E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.