Nederland - 8 december 2020 - Beursbrink

Stijgend aantal COVID-besmettingen onderdrukt olieprijzen

door STIJN

De olieprijzen hebben er sinds begin november een mooie rally opzitten. Maar sinds begin deze maand is er niet veel beweging meer op de oliemarkt. Ondanks het positieve nieuws omtrent de goedkeuring van het Pfizer-vaccin in het Verenigd Koninkrijk, blijven de olieprijzen ter plaatse trappelen. Dat komt omwille van het stijgend aantal coronabesmettingen in de Verenigde Staten, de twijfel omtrent een nieuwe stimulus en Iran.

Er is een lichte neerwaartse druk op de oliemarkt. Ondanks de positieve ontwikkelingen omtrent de verschillende coronavaccins, weten de olieprijzen niet te stijgen. Het vaccin van Pfizer wordt deze maand mogelijks goedgekeurd door de FDA maar toch noteren de Brent en WTI crude op hetzelfde niveau als eind vorige maand. Dat heeft te maken met de zorgwekkende situatie in de USA.

De distributie van de vaccins is allemaal goed en wel, maar de reële situatie in de Verenigde Staten wordt steeds grimmiger. Het aantal besmettingen en doden is er aan het pieken en dan weegt zwaar op het sentiment. Investeerders verwachten dat het economische herstel in de Verenigde Staten nog eventjes uit zal blijven en zien dus geen toenemende vraag naar olie vanuit de USA.

COVID en Iran

Edward Moya, analist bij OANDA, verwacht niet dat de olieprijzen op korte termijn zullen herstellen. En het is volgens hem niet alleen te wijten aan het aantal coronabesmettingen in de Verenigde Staten, maar ook door de ontwikkelingen omtrent de olieproductie in Iran

COVID restrictive measures and lockdowns across the globe seem poised to keep crude prices heavy in the short-term.

Het ministerie van Olie en Gas in Iran heeft laten weten voorbereidingen te treffen om hun productiefaciliteiten klaar te stomen voor volledige capaciteit tegen maart 2021. Met andere woorden, het aanbod van olie zal de komende maanden gaan stijgen.

Adding to the pressure on oil prices is the potential Iranian increase to production in three months. Iran is optimistic the U.S. will ease restrictions if they return back to the 2015 nuclear deal.

Bronnen: The Economic Times

Foto: AdmiralFox – Pixabay

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.