Nederland - 17 juni 2021 - Beursbrink

Olieprijzen richting ‘multi-year highs’

door STIJN

Het zit goed op de oliemarkt. De prijzen kruipen richting een prijsniveau dat we in jaren niet meer hebben gezien. In juni 2018 piekte de Brent crude op 74,15 dollar, deze prijs lijkt de komende dagen zonder al te veel moeite geëvenaard te gaan worden. Het herstel van de wereldeconomie en het dalen van de Amerikaanse voorraden spelen in het voordeel van olie.

Het momentum op de oliemarkt lijkt niet te verstoren. De prijzen zitten nu al meer dan een jaar stevig in de lift. Het dieptepunt werd bereikt op 1 april vorig jaar, toen ging de prijs zelfs onder nul omdat olieproducenten teveel olievaten produceerden en ze de vaten met moeite konden opslaan.

Ondertussen is het evenwicht bijna teruggekeerd. De inspanningen van de OPEC+ hebben ervoor gezorgd dat er minder olie wordt geproduceerd en het herstel van de wereldeconomie zorgt voor een stijging van de vraag naar olie. Ook de Amerikaanse voorraden nemen stilaan af.

Het is sinds juni 2018 geleden dat de olieprijzen rond dit niveau hebben genoteerd, namelijk 72 – 75 dollar. De meest recente stijging zou te maken hebben met de waarschijnlijkheid dat de Federal Reserve vroeger dan verwacht de rentevoeten gaat verhogen.

Optimisme

Er is echter een ‘gevaar’ die de vraag naar olie dreigt te verstoren, namelijk de sterke Amerikaanse dollar. Dit maakt het voor landen, die handelen in een andere munteenheid, duurder om olie aan te kopen. Dit zou volgens sommige marktkenners de vraag een knauw kunnen geven.

Echter kan dit risico niet opboksen tegen het optimisme en de positieve macro-economische gegevens omtrent de wereldeconomie en grote olieconsumenten zoals China en dergelijke. ’s Werelds grootste oliehandelaren zijn van mening dat de prijzen boven de 70 dollar zullen blijven. En dat de vraag naar olie volledig hersteld zal zijn in de tweede jaarhelft van 2022.

Bronnen: Reuters

Foto: Gino Crescoli – Pixabay

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.