Nederland - 6 juni 2021 - Beursbrink

Olieprijzen stijgen ondanks dalende Aziatische import

door STIJN

’s Werelds belangrijkste olie importerende regio, namelijk Azië, is signalen aan het vertonen van een verminderde vraag naar olie. In de maand mei kwamen er minder olie cargoschepen toe. Dat zou te maken hebben met de heropflakkering van het aantal coronabesmettingen, voornamelijk in India. Echter lijkt de oliemarkt zich hier niets van aan te trekken.

Het lijkt er op dat de oliemarkt robuuster aan het worden is. Ondanks ‘negatieve’ berichten over de verminderde vraag naar olie in Azië, weten de olieprijzen toch hun stijgende trend in tact te houden. De verminderde vraag is het gevolg van een heropflakkering van het aantal coronabesmettingen in de regio. Logischerwijs zijn de economische activiteiten afgenomen door nieuwe maatregelen.

Echter verwachten de meeste analisten, de OPEC en het Internationale Energieagentschap (IEA) dat de globale vraag naar olie sterk zal blijven. Ze verwachten ook dat de vraag naar olie de komende maanden gaat blijven stijgen gezien steeds meer economieën hun coronamaatregelen aan het versoepelen zijn. De economische activiteiten nemen aan een snel tempo toe.

De COVID-crisis in India, die begin mei zijn hoogtepunt bereikte, en de terugkeer van beperkingen in verschillende Zuid-Aziatische landen zoals Maleisië, dat nu voor de derde keer in lockdown is, hebben de afgelopen weken in veel delen van Azië de vraag naar olie gedrukt.

Sterke vraag

Als gevolg van al deze factoren is de invoer in de Aziatische regio naar schatting in mei gedaald tot het laagste maandniveau tot nu toe dit jaar. Het IEA ziet dit als iets tijdelijk, ze verwachten namelijk dat de oliemarkt volledig hersteld zal zijn van de coronacrisis binnen de komende 12 maanden.

Demand in one year or so may well come back to the levels of before the crisis.

Daarenboven heb je de OPEC+ die de situatie op de oliemarkt goed in de gaten houden. Ze hanteren een beleid dat afgestemd wordt op de huidige vraag. De productiebeperkingen die ze in het leven hebben geroepen, zullen geleidelijk aan en met de nodige voorzichtigheid worden teruggedraaid.

Bronnen: Oilprice.com

Foto: Gino Crescoli – Pixabay

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.