Nederland - 26 juli 2022 - Aandelen
door STIJN

Ernstige recessie en financiële crisis op komst?

Econoom Nouriel Roubini waarschuwt dat we afstevenen op één van de zwaarste financiële momenten, een combinatie tussen de crisis in de jaren 70 en die van het jaar 2008. En het zal volgens hem geen korte en milde crisis worden, in tegendeel. Er zijn namelijk te veel negatieve factoren die een impact hebben op de wereldeconomie.

De vraag is niet óf we een recessie en financiële crisis krijgen, eerder wanneer we het krijgen. Een tweede vraag die we ons kunnen stellen is hoe ernstig het zal worden? Volgens econoom Nouriel Roubini mogen we ons verwachten aan een flinke storm, hij denkt namelijk dat we een combinatie krijgen tussen de crisis in de jaren 70 en die van het jaar 2008.

Zijn vooruitzichten staan in contrast met die van voormalig minister van Financiën Larry Summers. Hij verwacht namelijk een milde recessie de komende twee jaar, net zoals vele andere economen. Maar Roubini is het hier niet mee eens en voorspelt dat de nakende crisis zwaarder zal zijn en langer zal duren. Roubini is één van de experten die de crisis van 2008 had zien aankomen.

There are many reasons why we are going to have a severe recession and a severe debt and financial crisis.

Combinatie

Vandaag zijn er tal van factoren die meespelen. In de jaren 70 was er stagflatie, maar geen grote schuldencrisis omdat de schuldniveau’s ‘laag’ waren. In het jaar 2008 was er een schuldencrisis gevolgd door een lage inflatie omdat de wereldwijde vraag op een laag pitje stond. Dat is de dag van vandaag anders, nu zitten we met torenhoge schulden en stagflatie gecombineerd.

Hij waarschuwt beleggers en investeerders ook dat Amerikaanse aandelen hun bodem nog niet hebben gevonden en dat deze de komende maanden nog lager zullen zakken. Vaak is er sprake van een daling v an 35 procent, aldus Roubini. Maar omdat we nu te maken hebben met een gevaarlijke combinatie, kan deze daling verder uitdiepen tot 50 procent.

Bronnen: Dan Weil – Yahoo Finance

Foto: Jernej FurmanFlickrCC BY 4.0

Gerelateerd
E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.