Nederland - 3 april 2022 - Aandelen

‘Geen recessie, wel een economische vertraging’

door STIJN

Moeten we vrezen voor een recessie in Europa of wordt het slechts een economische vertraging? Volgens Europees Commissaris Paolo Gentiloni hoeven we niet te vrezen voor echt negatieve en desastreuze gevolgen van de oorlog in Oekraïne. Hij verwacht dat we enkel te maken zullen hebben met een economische vertraging.

Het hangt al een tijdje in de lucht, recessievrees. Overal ter wereld zijn ze bang dat hun economie in een recessie zal belanden als gevolg van de oorlog in Oekraïne, de Westerse sancties, de stijgende energieprijzen en de hoge inflatie. Ook in Europa is het koffiedik kijken in welke richting de economie gaat evolueren. Europees Commissaris Gentiloni is echter niet zo bezorgd.

Volgens hem zal de oorlog in Oekraïne, en de bijkomende gevolgen, de Europese economie niet in een recessie duwen. Hij verwacht namelijk dat de economieën van de 19 lidstaten slechts minder hard zullen groeien dan eerder voorspeld. De groeiverwachting van 4 procent zal herbekenen en aangepast moeten worden vermits deze van vóór de Russische inval in Oekraïne is.

The good thing is that we entered this crisis five weeks ago [on] a good footing, and we were estimating for this year 4% growth. This will slow down, for sure, but the carryover of the previous situation of how our economy went in 2021 will stay. And I think that we are not running a risk [of] entering negative territory overall in 2022.

Economische herstel

Gentiloni beweert dat de economische vooruitzichten voor de Europese unie afhankelijk zijn van drie factoren: de duurtijd van de oorlog in Oekraïne, het effect van de sancties op de Russische energiesector en de impact op het vertrouwen van investeerders en consumenten.

De acties van het Kremlin mogen het economische herstel van de Europese economie niet doen ontsporen, dat zei hij eerder deze week. Europa zou daarenboven een nieuw pakket sancties aan het voorbereiden zijn. Belangrijk is dat deze sancties geen impact hebben op de Russische energiesector vermits Europese gezinnen en bedrijven nog altijd sterk afhankelijk zijn van hun gas.

Bronnen: Sam Meredith – CNBC

Foto: Bicanski – Pixnio

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.