Nederland - 16 mei 2019 - Beursbrink

Recreatieve marihuana in Europa? Nederland neemt het voortouw

door STIJN

Legale recreatieve marihuana in Europa? Het lijkt er op dat steeds meer en meer Europese landen zich gewonnen voelen voor dit idee. Landen zoals Zwitserland, Luxemburg en Malta hebben reeds stappen ondernomen om dit scenario te onderzoeken. Ook Nederland gaat experimenteren door een aantal bedrijven toestemming te geven voor de commerciële teelt van recreatieve marihuana.

Wordt Nederland het eerste Europese land waar marihuana, en de commerciële productie ervan, volledig legaal is? Dat hangt af van het experiment dat ze gaan voeren. Op dit moment is de verkoop van marihuana in beperkte mate toegelaten, de productie ervan is strikt verboden.

Experiment

Het ‘wietexperiment’ in Nederland gaat onderzoeken of het mogelijk is voor bedrijven om op commercieel niveau marihuana te produceren en vervolgens coffeeshops en winkels te bevoorraadden. Kai Hollemans, adviseur voor drugsbeleid in Nederland, legt echter strikte voorwaarden op zodat bedrijven en telers niet zomaar kunnen doen wat ze willen.

Bedrijven moeten gevestigd zijn in Nederland. Ze moeten een businessplan hebben. Verder zijn bedrijven niet alleen verantwoordelijk voor de teelt, maar ook voor kwaliteitscontrole, verpakking, transport, etc.

De eerste licenties zullen volgend jaar pas aangevraagd kunnen worden omdat de goedgekeurde wet pas in januari van kracht zal zijn. Het experiment houdt in dat maximaal 10 Nederlandse gemeenten toelating hebben om deel te nemen aan het experiment, snel zijn is dus de boodschap.

De uitkomst van het experiment kan de huidige toestand veranderen maar dat zal enkel gebeuren als de ingediende wet wordt goedgekeurd. Zo niet, dan blijft de situatie zoals ze nu is waarbij coffeeshops hun wiet verkrijgen via een illegale weg. Niet het meest ideale scenario natuurlijk, voorstanders hopen op een gunstige uitkomst zodat de marihuana die verkocht wordt, een legale oorsprong heeft en dus met meer zekerheid de kwaliteit gegarandeerd kan worden.

Andere Europese landen zijn ook in de running om het eerste Europese land te worden waar recreatieve/commerciële marihuana legaal is. Malta, Luxemburg en Zwitserland zijn hun drugsbeleid aan het herzien in het voordeel van de marihuanamarkt. De tijd zal het dus uitwijzen.

Bronnen: Drugsinc

Foto: Quote Catalog Flickr – CC BY 2.0

Benieuwd waar het Team van BeursBrink nu kansen ziet in de marihuanamarkt? 

Bekijk snel deze Marihuana Handleiding

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

Reageer op dit artikel