Nederland - 21 augustus 2020 - Beursbrink

Prijzen voor ijzererts knallen omhoog

door STIJN

De prijzen voor ijzererts zijn de afgelopen maanden fors gestegen door de verhoogde Chinese investeringen in infrastructuurwerken. De investeringen maken deel uit van de stimulus van de Chinese overheid als maatregel om de negatieve impact van de COVID-crisis te ‘counteren’. De prijs voor een ton ijzererts bedraagt momenteel 130 dollar, het hoogste niveau sinds 2014.

De vraag naar ijzererts zit stevig in de lift. De Chinese overheid is namelijk massaal aan het investeren in infrastructuur als maatregel om de economie te ondersteunen. Hierdoor is de prijs voor een ton ijzererts ook aanzienlijk gestegen, namelijk naar 130 dollar per ton. Een goed signaal want dit wil zeggen dat de Chinese economie opnieuw aan het herstellen is.

Daniel Hynes, strateeg bij ANZ Research, benadrukt dat niet alleen China geld aan het pompen is in infrastructuurwerken. Vele andere ontwikkelde economieën, zoals de Verenigde Staten van Amerika en Duitsland, hanteren deze strategie eveneens om hun economie te ondersteunen.

Stimulatory measures in China and other countries have played the pivotal in reviving economic activity and, with that, demand for commodities.

Import

In de maand maart was de prijs per ton gedaald naar 80 dollar omwille van de verlaagde economische activiteiten wereldwijd. Maar daar is sinds kort verandering in gekomen, vooral vanuit China. In juli importeerde China een recordaantal van 112,65 miljoen ton ijzererts, een stijging van 24 procent  ten opzichte van een jaar geleden en 10,8 procent meer dan in juni.

Bulk commodities continue to benefit from infrastructure investment in China. Steel production has been surprisingly strong and improving steel mill margins should keep the output resilient in the short term.

Dat de vraag naar deze grondstof stijgt is indirect een goed teken uiteraard. Een stijgende vraag betekent stijgende economische activiteiten, net hetgeen de wereldeconomie nodig heeft. Men verwacht dat de komende maanden nog positiever zullen zijn voor de wereldeconomie.

Bronnen: CNBC

Foto: CDE Global – Flickr – CC BY 2.0

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.