Nederland - 16 juli 2021 - Beursbrink

‘Ijzererts blijft nog een tijdje in stierenmarkt’

door STIJN

Grondstoffenprijzen zitten nu al een lange periode in een stijgende en robuuste trend. Dat heeft voor een groot deel te maken met de cylische aard van de markten nu economieën wereldwijd aan het heropenen zijn dankzij de efficiënte vaccinatiecampagnes. Marktkenners en analisten verwachten zeker voor ijzererts nog een lange ‘bull market’.

Ijzererts zit in de lift, net zoals vele andere grondstoffen. Maar ijzererts is volgens marktkenners en analisten toch dat tikkeltje anders gezien de grondstof nu al twee jaar lang in een stierenmarkt zit. Nicholas Snowdon, grondstoffenexpert bij zakenbank Goldman Sachs, verwacht dat ijzererts gerust een tijdje langer in deze stierenmarkt zal blijven en ziet niet meteen een einde.

It would be wrong to say that the bull market for iron ore, you know, is on the cusp of ending.

Snowdon voorspelt dat de situatie voor ijzererts zal ‘normaliseren’ vanaf 2023, dat zei hij op het Singapore Iron Ore Forum. De ‘bull run’ begon volgens hem door de dambreuk in Brumadunho in 2019 waardoor er een aanbodtekort ontstond. Hierdoor stegen de prijzen ontzettend hard.

It’s not really going to be until 2023, 2024, that the iron ore market will be kind of back to a more comfortable position.

Evenwicht op de markt

Ondertussen worden de ijzerertsprijzen ondersteund door een sterke vraag door het herstel van de wereldeconomie. Ook aan de aanbodzijde blijven producenten geduldig en zijn ze niet geneigd om, ondanks de hoge prijzen, meer te gaan produceren. Kortom, er is een goede balans op de markt.

De prijs per ton bedraagt op dit moment ongeveer 218 dollar. Erik Hedborg, analist bij CRU, is minder optimistisch en verwacht niet dat de ijzerertsprijs op dit niveau zal blijven de komende 12 maanden. Een scherpe terugval de komende maanden zal niet gebeuren volgens Hedborg, echter een stabiel prijsniveau rond de 150 dollar per ton lijkt hem eerder aannemelijk.

Bronnen: CNBC

Foto: Peter Craven – Wikimedia – CC BY-SA 2.0

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.