Nederland - 3 december 2021 - Aandelen

‘Centrale banken moeten wachten met afbouwen stimulus’

door STIJN

De Amerikaanse centrale bank is van plan om hun opkoopprogramma af te bouwen en de rentes te verhogen gezien de economie goed aan het herstellen is van de pandemie. Maar dat zou nefast kunnen zijn voor de financiële markten. Men roept daarom centrale banken op om te wachten met het terugschroeven van het soepele beleid.

De onzekerheid op de financiële markten is groot, vooral gezien er een nieuwe coronavariant is en besmettingen wereldwijd fors aan het toenemen zijn. Er is al enige tijd sprake van het terugschroeven van het soepele monetaire beleid, zowel in de Verenigde Staten als in Europa. Maar volgens verschillende marktkenners is dat geen goed idee op dit moment.

Anne Richards, CEO van Fidelity International, zei dat het beter is dat centrale banken even afwachten om het soepele beleid af te bouwen. Ze begrijpt goed dat centrale banken bepaalde onderdelen van de economie niet wil laten oververhitten, maar ze willen ook niet dezelfde fout maken zoals in de jaren 30 en in 2013. Toen was de ’taper tantrum’ de boosdoener op de markten.

I do subscribe strongly to this view that it’s better to wait a month or two months and just be clear on the data path before acting. I think that is a lesser evil than acting prematurely to tighten.

Recessie

Economen en marktkenners zijn het erover eens dat de verhoging van de rentes in de jaren 20 en 30 heeft geleid tot de ‘Great Depression’. Men vreest voor een soortgelijk scenario mocht de Federal Reserve deze keer opnieuw te snel beslissen om de rentes te verhogen.

Het gevaar tegenwoordig ligt bij de hoge inflatie. Fed-voorzitter Jerome Powell heeft lang beweerd dat de hoge inflatie ’tijdelijk’ is, maar onlangs zei hij dat hij het woord ’tijdelijk’ niet meer in de mond gaat nemen gezien de inflatie vermoedelijk toch voor een langere periode hoog zal blijven.

Bronnen: Vicky McKeever – CNBC

Foto: Pixabay

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.