Nederland - 10 december 2020 - Beursbrink

Goudprijzen blijven zakken door vaccinhoop

door STIJN

Tijdens de afgelopen maanden ondervindt de goudmarkt neerwaartse druk. Sinds het bereiken van zijn ultieme piek in augustus, zijn de goudprijzen alleen maar gestaag naar beneden gegaan. Het positieve nieuws omtrent de coronavaccins doet mensen hopen op verbetering op korte termijn. Dit neemt heel wat onzekerheid weg uit de markten en dus zijn beleggers en investeerders minder geneigd goud te kopen.

Goud ervaart wat neerwaartse druk op de financiële markten, maar noteert nog altijd behoorlijk hoog gezien de vaccinhoop. In augustus tikte het gele edelmetaal zijn recordkoers aan maar is sindsdien langzaam aan gedaald naar 1.839 dollar per troy ounce. De waarschijnlijke uitrol van de verschillende vaccins eind deze maand en begin volgend jaar, doen goud in prijs dalen.

In het Verenigde Koninkrijk zijn ze deze week begonnen met het vaccineren van de bevolking. Naar verwachting zal ook de Verenigde Staten van Amerika eind deze maand beginnen met het vaccineren, de FDA gaat deze week vermoedelijk groen licht geven voor de uitrol van de vaccins.

Verschuiving van kapitaal

Dit is een belangrijke katalysator voor beleggers en investeerders om opnieuw te beleggen in risicovollere ‘assets’ zoals aandelen en fondsen. Het valt Adam Perlaky, manager bij WGC, op dat er steeds meer kapitaal wegvloeit uit goud ETFs gezien de onzekerheden op de markten afnemen.

We’re not surprised that investors felt more optimistic on the heels of vaccine news and what seems like certainty in the US election outcome.

Daarenboven hoopt men ook op een slagkrachtig stimuluspakket van de Amerikaanse overheid. Hier wordt al maandenlang over gediscussieerd en er is nog altijd geen overeenkomst. Analisten en economen verwachten dat Amerikaanse politici de komende weken een akkoord zullen bereiken.

Een andere negatieve factor voor goud is de populariteit van crypto. Steeds meer grote investeerders nemen digitale munten op in hun portefeuille ten koste van goud. JP Morgan is één van de grote zakenbanken die verwacht dat er een verschuiving zal plaatsvinden van goud naar crypto de komende jaren. Hoe hoger de bitcoin gaat, hoe groter de druk wordt op de goudmarkt.

The adoption of bitcoin by institutional investors has only begun, while for gold its adoption by institutional investors is very advanced.

Bronnen: Mining

Foto: Linda Hamilton – Pixabay

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.