Americas - 29 oktober 2019 - Beursbrink

Opnieuw renteverlaging Fed verwacht

door REDACTIE BEURSBRINK

(ABM FN-Dow Jones) De Federal Reserve zal aanstaande woensdag vermoedelijk opnieuw de rente verlagen. Dit is de verwachting van economen en analisten geraadpleegd door ABM Financial News.

Bij de twee vorige rentebesluiten, in juli en september, ging de federal funds rate met 25 basispunten omlaag naar het huidige niveau van 1,75 tot 2,00 procent. Circa 95 procent van de markt voorspelt dat de rente woensdag wederom met 25 basispunten wordt verlaagd, naar 1,50 tot 1,75 procent.

Die renteverlaging moet volgens marktanalist Philip Marey van Rabobank worden gezien als een preventieve. “De Fed denkt nou niet direct dat er een recessie op de loer ligt.”

Bij het vorige rentebesluit leek een meerderheid van het FOMC er niet van uit te gaan dat de rente dit jaar nog een keer zou worden verlaagd. Sindsdien is de toon onder beleidsmakers wel iets veranderd als gevolg van zwakke economische cijfers over de maakindustrie en kleine scheurtjes in de consumentenbestedingen.

Toch een marktverrassing?

Voordat de Fed woensdagavond beslist over een volgende renteverlaging, verschijnen eerst nieuwe Amerikaanse groeicijfers over het derde kwartaal

“Een zwak cijfer zou beleidsmakers over de streep kunnen trekken richting het kamp van de duiven”, aldus marktanalist Michael Hewson van CMC Markets.

Het zou dan bijvoorbeeld gaan om haviken als Esther George van de Kansas Fed en Eric Rosengren van de Boston Fed die zowel in juli als september tegen een renteverlaging stemden.

Zij zullen woensdag vermoedelijk echter niet afwijken van hun opvatting dat er geen renteverlaging nodig is, denkt marktanalist Hewson van CMC.

Volgens hoofdstrateeg David Lafferty van vermogensbeheerder Natixis Investment Managers is het niet zo vreemd dat George en Rosengren bij hun standpunt blijven, gezien de lage werkloosheid en het feit dat de consumentenbestedingen ondanks een lichte verzwakking vooralsnog standhouden.

Het zou de Fed echter teveel pijn doen om de rente woensdag niet te verlagen, aldus Lafferty.

Volgens analist Hewson van CMC is een marktverrassing toch niet helemaal uit te sluiten. De Fed zou ook kunnen kiezen voor een meer afwachtende houding, waarbij Powell vooral verruimend moet klinken in zijn persconferentie.

Lafferty ziet dat niet gebeuren, want de markt loopt momenteel voor de Fed uit qua verwachtingen en dat dwingt Powell feitelijk om actie te ondernemen.

Geen vierde renteverlaging dit jaar

Of er ook nog een vierde renteverlaging komt dit jaar, hangt volgens marktstrateeg Lafferty af van de ontwikkelingen in de Amerikaans-Chinese handelsoorlog.

Het rentebesluit in december zal dan ook vooral in het teken staan van een eventuele fase 1 handelsdeal tussen de Verenigde Staten en China. Als die deal inderdaad wordt ondertekend volgende maand, dan is dat reden om verdere renteverlagingen te pauzeren.

“Loopt de deal spaak, dan zal de roep om nog een verlaging in december sterker worden,” aldus de marktkenner.

Marktanalist Philip Marey van Rabobank rekent vooralsnog op drie renteverlagingen in 2019, en wijst op een vergelijkbare situatie in de jaren 90, toen de Fed in een het ook liet bij drie preventieve renteverlagingen.

De taak van Powell zal woensdag dan ook vooral zijn om beleggers duidelijk te maken dat er dit jaar geen vierde verhoging meer volgt, volgens Marey, maar dan wel op een manier die beleggers niet al te veel teleurstelt.

Zeker 20 procent van de markt rekent er vooralsnog op dat er wel een vierde verlaging in het vat zit, zo blijkt uit de FedWatch Tool van CME.

“Toch denken we niet dat de Fed de deur voor verdere renteverlagingen volledig in het slot zal gooien. Ze zal de lat hoger, maar niet buiten bereik leggen. Het codewoord is en blijft ‘data-afhankelijkheid'”, aldus senior financial econoom Tom Simonts van KBC.

Het rentebesluit van de Federal Reserve wordt woensdagavond om 19:00 uur bekendgemaakt, gevolgd door de persconferentie van voorzitter Jerome Powell om 19:30 uur.

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

E-mail icon

Aandelen nieuws Americas

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Americas

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.